Inheemse actiegroep stelt ultimatum wettelijke vaststelling collectieve grondenrechten

GFC NIEUWSREDACTIE- Een actiegroep bestaande uit Inheemse organisaties, verenigingen, activisten, leiders en strijders heeft een petitie overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee.

De groep is bezorgd, om de collectieve grondenrechten van Inheemsen en tribale volken die bij wet moeten worden erkend.

Volgens de actiegroep zijn er zaken die spelen rond het grondbeleid in Suriname, waaronder het onderzoek rond de minister die met verlof is gestuurd.

“Wij zien regeringen na regeringen telkens weer beloven om de collectieve rechten van Inheemsen en tribale volken bij wet te erkennen. Alle beloften ten spijt. Wij worden verrast met het tegendeel dat men heeft beloofd”.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Zussen beschuldigden vader onterecht van mishandeling om gratis overheidswoning

“Wij volgen de regering, de minister en de commissie Grondenrechten in DNA op de voet, omdat wij niet zullen toezien dat onze gebieden uitgegeven worden”, schrijft de groep in de petitie.

De actiegroep heeft verder verwezen naar protestacties en toespraken waar er eerder beloofd is, dat zaken op orde gesteld zullen worden.

De actievoerende Inheemsen hebben in de petitie een ultimatum gesteld, waarbij er wordt gevraagd aan de regering uiterlijk 9 augustus, de collectieve grondenrechten bij wet vast te stellen.

Parlementsvoorzitter Bee: “Ik ben het helemaal eens, met de zaken die zijn aangehaald in de petitie, maar ik wil wel een verzoek doen ten aanzien van het ultimatum dat gesteld is”.

“Het proces om wetten in DNA te behandelen en aan te nemen, is een lang traject. Ik ben wel bang dat wij 9 augustus niet halen.”

De Assembleevoorzitter heeft de actiegroep wel gegarandeerd dat de wet wel meteen op de agenda zal komen, op het moment het door de regering wordt ingediend.

“Het is een beleidsvraagstuk en geen politiek vraagstuk. De Nationale Assemblee en de regering erkennen dat. Mek’ u tan ab’ bribi, dat datgene dat beloofd is, niet als politiek instrument gebruikt zal worden, maar daadwerkelijk opgelost zal worden”, aldus Bee.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten