Inheems dorp Alalapadu introduceert geroosterde noten als productuitbreiding van haar merk Tuhka

GFC NIEUWSREDACTIE- Aan de nu welbekende Tuhka olie, uit het inheemse dorp Alalapadu in Zuid-Suriname, zal een nieuwe productlijn worden toegevoegd: geroosterde noten oftewel ‘roasted nuts’.

Deze noten zijn bedoeld voor consumptie en hebben een positieve impact op het immuunsysteem vanwege de rijkheid aan vezels, eiwitten en selenium (met name goed voor hart- en vaatziekten en de prostaat).

De lokale productiefaciliteit is de voornaamste inkomstenbron van de gemeenschap in Alalapadu geworden.

Met elke aankoop van Tuhka olie of Tuhka Roasted Nuts draagt de consument dus direct bij aan het kunnen voorzien in het eigen levensonderhoud van de ruim 120 bewoners te Alalapadu.

De gemeenschap van Alalapadu is erg trots op deze ontwikkeling tijdens de uitdagende covid-19 periode. In een eigen verklaring leggen de medewerkers van Stichting Tuhka in Alalapadu uit wat de productie inhoudt qua inzet, werkuren en verwerkingsproces.

Ook benadrukken zij hoe belangrijk de productie is voor hun levensonderhoud, daar deze gemeenschap een van de meest verafgelegen dorpen in Suriname is.

Met financiële ondersteuning vanuit het Amazon Forest Fund heeft ‘Green Growth Suriname’ (GGS), in samenwerking met lokale Stichting Tuhka in Alalapadu en Conservation International Suriname (CIS) de ‘roasted nuts’ productielijn in 10 maanden ontwikkeld.

“De enorme drive van de gemeenschap zelf heeft dit project mogelijk gemaakt. Wij zijn blij dat we hebben kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst voor deze kleine Trio-gemeenschap,” aldus Gwendolyn Smith van GGS.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Zonnebloemolie, sojaolie en maisolie geven grotere kans op migraine en pijnklachten

De komende maanden zal er verder gewerkt worden aan de Tuhka Roasted Nuts door financiering van de Franse Overheid middels het Our Future Forest – Amazonia Verde project.

Middels een Conservation Agreement (instandhoudingsovereenkomst aangaande het bos) heeft de gemeenschap van Alalapadu zich sinds 2017 gecommitteerd om het bos rondom het dorp Alalapadu te beschermen (235.000 ha).

In dit gebied komen onder meer de unieke Braziliaanse notenbomen voor.

Als onderdeel van het TWTIS-programma (Trio Wayana Natuurbescherming in Zuid-Suriname in Ontwikkeling) werkt CI-Suriname sindsdien aan het ondersteunen van Alalapadu bij de duurzame productie van Brazil noot gerelateerde producten.

Met deze nieuwe ontwikkeling wordt invulling gegeven aan het streven van de regering voor het verder ontwikkelen van bosbijproducten (Engels: Non-Timber Forest Products, NTFPs) als sector. Bosbijproducten zijn alle producten afkomstig uit bossen met uitzondering van hout.

CI-Suriname geeft dan ook aan verheugd te zijn met de introductie van een 2e productlijn in de vorm van Tuhka Roasted Nuts.

“Conservation International Suriname stelt al jaren dat in Suriname bosbijproducten een belangrijke bron van inkomsten kunnen zijn”.

“De Tuhka geroosterde notenlijn bewijst dat duurzame inkomstenbronnen ontwikkeld kunnen worden op basis van de rijkdommen die het bos, naast hout, nog meer geeft.”

De Tuhka Roasted Nuts zijn vanaf begin juli 2021 te koop bij verschillende supermarkten en drogisterijen en via de webshop avoda.sr.

De eerste variant van de Tuhka Roasted Nuts die wordt geïntroduceerd, is de ongezouten pure noot, zonder toevoegingen. De noten worden verpakt in zakjes van 200 gram. HEM Suriname N.V. is de officiële distributeur.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten