fbpx

Inhaalslag resulteert in nutsvoorziening achtergestelde gebieden, doorstart in de mijnbouw

GFC NIEUWSREDACTIE- “Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft een cruciale rol te vervullen in de Surinaamse Samenleving.

“Er is op het vlak van de toegang tot de nutsvoorzieningen (stroom en water) een inhaalslag gemaakt in de achtergestelde gebieden”, gaf minister David Abiamofo tijdens de jaarafsluiting van het ministerie aan. De bewindsman is niet ontevreden met de behaalde resultaten.

In het bijzijn van directie, staf, personeel en overige belanghebbenden blikte de NH-bewindsman terug op het dienstjaar 2022.

Op het vlak van de energievoorziening is de focus (Energy for all) er niet alleen op gericht om in Paramaribo en de randdistricten een duurzaam en hernieuwbaar energiebeleid te voeren. Het achterland wordt stapvoets uit het donker gehaald.

Abiamofo noemde onder andere het laatstelijk in gebruik genomen solarplant te Godo Olo (Sipaliwini). Ook noemde de bewindsman de solar farms in Coronie en Nickerie en het EBS-straatverlichtingsproject in Paramaribo en omstreken, gestoeld op energiebesparing.

Ook op het vlak van de drinkwatervoorziening is er veel werk verzet. Samen met werkarm Dienst Watervoorziening (DWV) en parastatale onderneming SWM, ondersteund door partners zoals de UNDP zijn recentelijk verschillende dopen in het district Brokopondo van 1×24 uur schoon en veilig drinkwater voorzien.

Op het vlak van de mijnbouw wordt gewerkt aan het terugdringen van het kwikgebruik in de ambachtelijke kleinschalige goudwinning, ordening; onder andere het legaliseren van de status van kleinschalige gouddelvers. Het laatste zal bijdragen aan de Staatskas in de vorm van Belastinggelden.

Op enkele gebieden is daarnaast een doorstart gemaakt zoals het Suriname Extractive Industries Transparency Initiative (SEITI) met de overhandiging van het rapport 2018-2020. Bij N.V. Grassalco en dochteronderneming InVitro plants is eveneens een flinke doorstart gemaakt.

BEKIJK OOK
PIU gaat sociaalprogramma Sozavo uitvoeren

De bewindsman stond ook stil bij de tegenvallers en noemde het ondergelopen waterstation van de EBS in het district Brokopondo waarbij drinkwaterbronnen niet meer bruikbaar zijn, en de ondergelopen solarplant in het dorp Guyaba. Desalniettemin is met man en macht gewerkt om onder andere apparatuur veilig te stellen om zodoende de schade beperken. “We zijn niet bij de pakken neer blijven zitten”.

In het vooruitzicht ligt, op het vlak van de beleidsgebieden: Het voortzetten van het traject rond de energievoorziening.

In dit kader zullen vanaf het dorp Poeketie in Marowijne, zestien dorpen van stroom worden voorzien, negen dorpen vanaf Botopasi in het Boven- Surinamegebied. Middels financiering uit India zullen nog eens vijftig dorpen van hernieuwbare energie worden voorzien.

De planning is verder het stuwmeer van een drijvend zonnepanelensysteem te voorzien. In een ander project zal het energienetwerk richting west Suriname worden aangelegd. Voor wat de drinkwatervoorziening betreft, zullen binnen afzienbare periode elf dorpen van veilig drinkwater worden voorzien.

Het ministerie staat voor vele uitdagingen. Het roulatiesysteem vanwege de covid-pandemie en de economische situatie hebben zonder meer invloed gehad op het functioneren en de prestaties van het personeel.

“Ondanks deze uitdagingen hebben we vele doelen kunnen verwezenlijken. Het is de positieve instelling en gedachtegang die ons de zoete vruchten doen plukken,” zei Thelma Douglas, directeur Algemeen Beheer die ook haar betoog hield.

Het komend jaar zal er hard worden gewerkt aan planning en controle, versterking van afdelingen met menskracht en equipment alsook verbeterde werkruimten. De directeur drukt de functionarissen op het hart, zich op te leiden.