fbpx

Ingrijpen NAVO in Libië leidt tot moord en doodslag

Libië blijft een puinhoop, na de door de NAVO gesteunde opstand die in 2011 leidde tot het afzetten en vermoorden van Muammar Gaddafi, die er lange tijd de leider was.

Het land is verdeeld onder elkaar bestrijdende milities. De door de VN erkende Regering van het Nationale Akkoord (GNA) beheert momenteel Tripoli en het westen van het land.

Oost-Libië wordt bestuurd door rivaliserende groepen die zich vestigden in Tobruk, waar tientallen militante bewegingen regeren volgens de wet van het geweer.

Gevechten

De door de VN gesteunde GNA heeft er bij de Veiligheidsraad op aangedrongen om in te grijpen. De afgelopen maand zijn minstens 115 mensen gedood en 383 gewond geraakt tijdens gevechten tussen rivaliserende militanten in Tripoli. Duizenden burgers raakten ontheemd en zitten nu tussen wal en schip.

BEKIJK OOK
Social Army doneert SRD 10.000 aan moeder overleden Jamaro Ford

De zuidelijke woonwijken van Tripoli, langs de weg die leidt naar de verwoeste luchthaven, waar momenteel de frontlinie ligt, hebben aanzienlijke schade opgelopen in de schermutselingen.

Huizen zijn beschoten, auto’s zijn verschroeid en winkels zijn verwoest. Mortieren, gepantserde voertuigen en vrachtwagens met daarop gemonteerde zware machinegeweren worden ingezet door de strijdende partijen.

Behalve dat het land een broeinest voor terroristen is geworden, heeft de chaos in Libië ook de sluizen geopend van mensenhandel en massale migratie naar Europa.

Foto: Silvia Cosimini