Ingezonden| Zijn we slaven van Alcoa?

GFC NIEUWS- Met veel belangstelling heb ik deze week de verschillende betogen beluisterd van zowel NDP als oppositieleden in onze DNA.

Alle inleiders zonder uitzondering waren het over eens dat de uitkomst van de onderhandelingen met Alcoa onacceptabel is.

Er zullen drastische aanpassingen moeten worden gepleegd, wil men komen tot een acceptabel resultaat.

Maar tot mijn schrik, lees ik vervolgens dat minister Akiemboto stelt: “Nieuwe onderhandelingen met Suralco niet mogelijk” en dus “zullen wij “moeten komen tot een acceptatiedocument”.

De heer Akiemboto moet zich diep en diep schamen met zo een uitspraak. Hiermee laat hij zich vrijwillig weer in de slavernij voeren door de multinational Alcoa. En dit op instigatie van de basja’s Dilip Sardjoe en Marc Waaldijk.

Waarom zouden er geen nieuwe onderhandelingen meer mogelijk zijn? Zal de wereld vergaan? Omdat Suralco weg wil moeten wij maar accepteren wat zij ons als slavenmeesters opleggen?

Het is belachelijk dat wij als Suriname opgescheept moeten gaan zitten met een vreselijk slechte deal, puur omdat we zogenaamd de dam in onze handen willen. Puur om op 31 december 2019 een dag feest te vieren zullen onze kinderen jarenlang de prijs moeten gaan betalen?

Hoe heeft het zover kunnen komen vraag ik mij af. Maar eigenlijk is deze vraag overbodig. Vroeger waren het ook de basja’s en redi musus die tegen hun eigen mensen werden aangezet. Laten we nu hetzelfde weer gebeuren?

Ik kan niet geloven dat onze president hier een voorstander van kan zijn. Ik doe daarom een dringend beroep op mijn president om minister Akiemboto te corrigeren, en de onderhandelingen opnieuw te starten.

Tenslotte, wat mij opviel was dat zowel de NDP-coalitie als de oppositie partijen het over Alcoa roerend met elkaar eens waren. Is dit een voorbode voor wat in 2020 zal komen? Ik hoop het wel.

Wij als Surinamers moeten ons bundelen in plaats van strijden tegen elkaar. Misschien is deze hele Alcoa kwestie wel de trigger voor het uiteindelijk samenbundelen van ons Surinamers.

Xaviera Bouterse

Overige berichten