Ingezonden| Yes we can do the job?

GFC NIEUWS- Op straat is al goed te merken dat de verkiezingen in aantocht zijn.

We hebben nog een half jaar te gaan, maar de strijd is al gaande. Het beloofd deze keer heel spannend te worden. De vraag is wie de meeste zetels zal halen: NDP of VHP? Tussen deze twee reuzen zal de echte strijd gaan.

In de campagne speelt de partijleider de belangrijkste rol. Zoals ik al eerder heb geschreven, loopt de NDP met president Bouterse grote risico’s. De leeftijd en het vonnis dat boven zijn hoofd hangt, kunnen de NDP veel schade berokkenen.

Als men niet oppast, kan de strijd om het leiderschap de NDP opsplitsen. Ik blijf daarom pleiten om zo snel mogelijk nieuw leiderschap binnen de NDP aan te wijzen.

De NDP heeft het voordeel dat de partij veel geld heeft. Waar dit geld vandaan komt laat ik even in het midden. Hoe meer vlaggen, petten, truitjes, hoe populairder de partij lijkt. Ik zeg “lijkt” want bij de stembus kiezen velen uiteindelijk toch anders.

Kijk maar naar het verleden. Als je de truitjes van bijvoorbeeld PALU en BVD zou geloven dan hadden deze alle zetels gewonnen. Achteraf komt de aap uit de mouw. Het gaat niet om de trui buitenaf, maar wat de kiezer echt denkt binnenin.

Pakketten uitdelen is een effectief middel in de campagne. Maar of dit zich ook echt vertaald in zetels is maar de vraag.

Bij een bepaald deel mensen zeker wel, maar de gemiddelde persoon wil toch niet voor de rest van zijn leven afhankelijk blijven van pakketten?

Ik denk dat pakketten goed zijn voor tijdelijke overbrugging. Maar op lange termijn maken pakketten mensen tot bedelaars.

Tenslotte hebben we nog de campagneslogan. De slogan moet passen in de realiteit. Mensen willen een boodschap van hoop hierin terugvinden.

Zo was de slogan van de NDP in 2015 “We gaan voor nog vijf” een van de beste slogans in de Surinaamse politieke geschiedenis.

De slogan gaf aan dat er reeds vijf goede jaren achter de rug waren, en er nog vijf goede jaren eraan kwamen. Een win-win situatie dus. Dit in tegenstelling tot de slogan van V7 (of V6, V5?). Kan iemand zich die nog herinneren?

Hoe zit het met de slogan van de NDP voor 2020? “Yes, we can do the job” is in mijn ogen een heel slechte slogan. Ten eerste is het in het Engels en heel duidelijk gekopieerd van Obama.

Het lijkt hierdoor alsof men niet eens de moeite heeft genomen iets origineels te bedenken. In deze zelfde valkuil was V7 in 2015 gevallen en dit moet niet met de NDP gebeuren.

Ten tweede, de slogan suggereert dat er op dit moment een goede job wordt gedaan. Dit komt arrogant over en klopt niet met de werkelijkheid.

De burger kent de hoge koers, inflatie, corruptie en elke week een nieuwe lening of drugsvangst. Dat is toch niet de job die de slogan wil noemen?

De slogan moet juist aangeven dat het beter kan gaan. Ik zou de NDP daarom aanraden de slogan snel te veranderen. De discrepantie tussen slogan en realiteit zal de NDP anders zetels gaan kosten op 25 mei 2020.

Xaviera Bouterse