fbpx
Ingezonden| VHP: kleuren Holi geven Surinaamse diversiteit weer

GFC NIEUWS- Het Holifeest brengt de kleuren van het leven en de kleuren van liefde met zich mee. Waar we kleuren zien, zien we het leven.

Omdat elke kleur een kracht in het leven symboliseert, zijn kleur en leven onafscheidelijk en spelen ze een belangrijke rol in ons leven.
Holi wordt in Suriname gevierd door a
lle bevolkingsgroepen. Het kleurenfestival van Holi is een weerspiegeling van onze heterogene Surinaamse samenleving.

Het Holifeest spreekt de taal van de Surinaamse diversiteit omdat het onze multi-etnische, multi- religieuze en multi- linguïstische Surinaamse samenleving verenigt in de geest van dit kleurenfestival. Holi brengt de samenleving samen en versterkt de nationale éénheid van ons land.

Maar Holi is veel meer dan een kleurenfestiviteit. De moraal van alle vertellingen die met Holi te maken hebben, gaan over de uiteindelijke overwinning van het goede op het kwade.

Al deze volksoverleveringen helpen de mensen om een goed gedrag in hun leven te volgen en te geloven in de deugd om waarheidsgetrouw te zijn. Dit is uiterst belangrijk in onze moderne samenleving waarin zoveel mensen hun toevlucht nemen tot slechte praktijken voor een kleine winst, terwijl anderen die eerlijk zijn, gedupeerd worden.

Wij Surinamers hebben gemeenschappelijke banden in de geschiedenis. Wij Surinamers hebben ook een gemeenschappelijke toekomst: die van diversiteit die een kracht openbaart die verder gaat dan het politieke en economische. Dat is de kracht van mensen – ongeacht ras, geloof en cultuur – die elkaar niet alleen maar tolereren, maar elkaar ook begrijpen en eerbiedigen.

Het is deze rijkdom aan diversiteit in ons land, de samenbundeling van alle burgers die beter en slimmer gaan samenwerken, die een prachtige belofte doet voor de toekomst.

De VHP ziet de focus op verschillen zoals glad haar, gekruld haar, geloof, seksuele geaardheid, als een bron van conflict, onwetendheid en misverstand.

De VHP stelt vast dat we in Suriname niet arm zijn omdat het ons ontbreekt aan natuurlijke hulpbronnen of omdat de natuur wreed was tegen ons.

In Suriname zijn we arm omdat het ons ontbreekt aan de wil om beter en slimmer met elkaar samen te werken, om meer gebruik te maken van ieders kwaliteiten: mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, gelovigen en ongelovigen, mensen met een andere seksuele geaardheid.

Het huidig wanbeleid in Suriname (criminaliteit, corruptie, nepotisme, vriendjespolitiek en zelfverrijking ten koste van onze gemeenschap) dat samen gaat met het verval van normen en waarden, is er mede debet aan dat ons land Suriname vandaag de dag in deze betreurenswaardige situatie verkeert. Er wordt voordeel gehaald uit alles en iedereen. Men ziet iets dat verkeerd is, maar vaak is de energieloze reactie: ‘zo werkt de politiek’.

Met een meer kritisch maatschappelijk gedrag en houding kunnen we onze huidige situatie veranderen. Holi is een feest dat ons bewust maakt van het feit dat positieve kwaliteiten het altijd winnen van de negatieve krachten.

Met de verkiezingen in aantocht, constateert de VHP dat we met ons allen alle negatieve energie kunnen bestrijden en afweren, indachtig het eerste couplet van ons volkslied “Al wat goed is te betrachten, Dat geeft aan ons land waardij”.

U kunt goed gebruik maken van uw stemrecht door te stemmen op personen die bekend staan om hun eerlijkheid, efficiëntie en betrouwbaarheid en die hun taken eerlijk uitvoeren. Met uw stem kunt u negatieve krachten omzetten in positieve energie om Suriname weer welvarend en sterk te maken.

De VHP wenst u allen een gezegende en bezinningsvolle Shubh Holi.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…