fbpx
Ingezonden| Verklaring platform ESAV

GFC NIEUWS- De organisaties binnen het Inheems platform ESAV zijn na overleg over de situatie in het land ten aanzien van de financiële crisis tot het besluit gekomen dat ook de Inheemse gemeenschap zwaar zal worden getroffen, met name de gemeenschap in het binnenland.

Wij ervaren de verduistering van gelden door de overheid als corruptie. De vernietiging van de natuur door de Surinaamse overheid en de geldschieters van de regeringspartij NDP waardoor de grondenrechten van de oorspronkelijke bewoners worden vertrapt, ervaren wij als onderdrukking van de Inheemse gemeenschap.

De inmenging in dorpsaangelegenheden, waar het traditioneel gezag wordt ondermijnt en beledigd zijn voor ons een teken dat men bezig is verdeeldheid te zaaien.

Het platform ESAV verklaart zich solidair met de stakingsactie van maandag 17 februari.

Hierbij doen wij een oproep aan iedereen en in het bijzonder de Inheemse gemeenschap om een krachtig signaal te geven.

Wij eisen dat onze Inheemse collectieve grondenrechten in de grondwet van Suriname worden erkent. Deze eis geldt voor elke regering die zich aandient in Suriname.

Namens de assemblee van leiders in het platform ESAV

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.