fbpx

Ingezonden| Van investering tot filosofie: het bedrijfsleven Post Corona

GFC NIEUWS- Het is mij opgevallen dat de gezondheidscrisis mede door toedoen van het venijnige virus van ernstige invloed is op bedrijven, hun financiële positie en de mentale weerbaarheid van diens medewerkers.
Dit fenomeen is momenteel terug te vinden in bijna elke organisatie, ongeacht de branche waarin zij actief zijn. Wat verder mijn aandacht getrokken heeft, is dat Surinaamse bedrijven meer waarde hechten aan hun mogelijkheden om hun inkomen te genereren dan aan hun personeel en het vermogen dat zij met zich dragen.
De situatie waarmee de volksgezondheid momenteel moet dealen, heeft mij duidelijk gemaakt dat heel veel bedrijven hun medewerkers een tweederangs behandeling bieden ten opzichte van klanten en zakelijke contacten.
Nu moet je begrijpen dat mij dit als HRM’er ernstig stoort. Het stoort mij omdat het juist de medewerkers zijn die organisatie haar bestaansrecht geeft. Niet de klanten of het zakelijk netwerk maar de werkethiek, energie en motivatie is de toegevoegde waarde die het inkomen garandeert.
De situatie voordat bedrijven getroffen werden door de coronacrisis was er een van automatische piloot. De zogenaamde ratrace. Men ontbijt, gaat naar het werk voor 8 uur en gaat daarna naar huis om precies datzelfde ritme te vervolgen, en dat jarenlang met eventueel een verandering van werkgever.
Wees ervan bewust dat deze crisis de ogen heeft opgedaan als je denkt aan het onrecht en geestdodend werk op de werkvloer. Puur vanwege de automatische piloot waarover ik sprak in de alinea hierboven.
Met angst voor de plaag zijn tal van bedrijven genoodzaakt om hun personeel thuis te houden, met werk of niet. Wat de organisatie hierbij niet kan peilen en controleren (zoals op de werkvloer wel gebeurt) is de mentale gemoedstoestand van een medewerker die onbewust vasthoudt aan de ratrace en de automatische piloot. Medewerkers zijn nu, al dan niet gedwongen, in zekere mate gevrijwaard van werkdruk, prestatiecomplexen en een concurrerende werkvloer.
Door deze (gedwongen) mentale rust heeft men eindelijk de kans om tot zichzelf te komen, bevrijd zijn van de ratrace en om bepaalde persoonlijke conclusies te trekken.
De conclusies waarop ik doel worden getrokken door zowel werknemers alsook door de organisaties waar zij werken. Beide partijen maken van deze situatie gebruik om mentaal op te laden en om nieuwe gewoontes te ontwikkelen.
Alvorens ik je laat weten hoe je je mentale weerstand kan versterken wil ik duidelijker maken welke nieuwe gewoontes aangenomen kunnen worden door het bedrijf waar je werkt.
Door tijd en aandacht te investeren in de nieuwe manier van werken na deze gezondheidscrisis zal de organisatie de investering dubbel en dwars terugbetaald krijgen, mits zij meer waarde gaat hechten aan haar medewerkers. Post Corona geeft bedrijven met personeel de mogelijkheid om duidelijkheid te scheppen in verwachtingen, afspraken en het verbeteren van de werksfeer. Deze tijd geeft de kans om nieuwe structuren vorm te geven en om knelpunten sneller aan te pakken.
De meerwaarde, kansen en mogelijkheden Post Corona voor bedrijven:
● Gemotiveerde medewerkers
● Beter contact met leidinggevenden
● Meer waardering voor de organisatie
● Meer aandacht voor werkdruk
● Verbeterde inzetbaarheid van medewerkers
● Minder verloop, minder verzuim
Bedrijven hebben nu de kans om medewerkers positief te beïnvloeden (fysiek en mentaal) ten behoeve van de organisatie. Om zo de investering terugbetaald te krijgen.
Om dit artikel af te ronden wil nog enkele punten meegeven. Jouw mentale weerstand kan je vergroten door:
● Je manier van denken
● Veranderingen in het leven accepteren
● Doelen realiseren
● Beslissingen nemen
● Op zoek te gaan naar uitdagingen
● Een positief zelfbeeld ontwikkelen
● Gebeurtenissen in perspectief zien en relativeren.
Wie je bent en wat je doet zegt alles over je mentale kracht.
Jovian Hokstam
Eigenaar Treffend HRM Suriname

BEKIJK OOK
Militair en burger aangehouden voor inbraak bij overheidskantoor