fbpx
Ingezonden| TUI brengt mensenlevens in gevaar

GFC NIEUWS- Het was een grote chaos vrijdagmiddag op de Johan Adolf Pengel luchthaven.

En waar andere luchtvaartmaatschappijen, vanwege COVID-19, hun best deden om extra repatriëringsvluchten in te zetten voor gestrande reizigers in Suriname, vond luchtvaartmaatschappij TUI het nodig om haar klanten te schofferen.

De afgelopen dagen is het voor veel klanten van TUI compleet onduidelijk of en wanneer zij van Suriname naar Nederland kunnen vertrekken. Er worden sms-berichten naar de klanten verstuurd, maar aan degene die enkel een vliegticket hebben gekocht wordt alleen maar gemeld dat hun vlucht is geannuleerd en verdere informatie blijft volledig uit.

TUI heeft er zelf namelijk economisch belang bij om haar klanten met een zogeheten pakketreis eerst te laten vertrekken, ongeacht de eigenlijke datum van hun retourvlucht. Er wordt dus niet gekeken naar wie als eerste eerlijk aan de beurt is om te vertrekken; men bepaalt de volgorde op basis van de te verwachten schadeclaims. Hiermee overtreedt TUI de Nederlandse grondwet, want klanten worden op deze manier gediscrimineerd, op basis van bedrijfseconomische redenen.

Na diverse mislukte pogingen om contact te maken met en antwoorden te krijgen van TUI, wordt klanten geadviseerd om maar naar Zanderij te komen. Nu zou je theoretisch kunnen stellen dat het mogelijk is dat sommige passagiers die op papier wel een plekje in het vliegtuig hebben niet komen opdagen, waardoor er een plaatsje in het vliegtuig vrijkomt.

Echter, als je dit aan al je gestrande reizigers tegelijk voorhoudt, wetende dat iedereen graag zo snel mogelijk naar huis wil, uit angst om in Suriname “vast” te komen zitten, dan vraag je natuurlijk om problemen. Daarbij stel je je klanten onnodig bloot aan (COVID-19)besmettingsgevaar, als je zoveel mensen op één plek verzameld. En het grootste deel van deze mensen moet aan het eind van de middag toch onverrichter zaken terug naar de stad keren, met alle risico’s van dien.

De consternatie werd onnodig nog groter, omdat er niemand, maar dan ook niemand van TUI op de luchthaven aanwezig was om de passagiers te woord te staan en enige soelaas te bieden. Deze schofterige manier om met je klanten om te gaan veroorzaakte grote onrust en frustratie bij de gestrande reizigers.

Uiteindelijk moesten zij nagenoeg allemaal weer rechtsomkeer maken, waarbij sommigen het geluk hadden nog een slaapplaats te kunnen vinden, maar velen ook gewoon met koffers en al op straat zijn komen te staan.

Het is best te begrijpen dat niet alles nu helemaal gestroomlijnd verloopt, gezien het wereldwijde tumult dat COVID-19 met zich meebrengt, maar juist van een grote multinational als TUI mag je toch wel verwachten dat zij in tijden van nood in staat zijn om goed en helder met hun klanten te communiceren; en is het uiteraard te schandalig voor woorden dat je met de huidige werkwijze je klanten in mogelijk levensgevaar brengt.

TUI gebruikt als slogan “Discover your smile”, maar er valt momenteel voor TUI-klanten in Suriname helemaal niets te lachen. En voor TUI in de nabije toekomst ook niet meer, want het bedrijf kan forse claims en mogelijke rechtszaken tegemoet zien.

Arie van Duijn

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden; de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…