fbpx
Ingezonden| Taalkundige fout met inhoudelijke gevolgen Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren

GFC NIEUWS- Artikel 4 lid 5: Het is de algemene banken verboden om vreemde valuta voor stortingen in ontvangst te nemen zonder een verklaring van herkomst van de middelen. Bij beschikking van de Bank kan een minimumbedrag worden vastgesteld, waarvan het bepaalde in de eerste volzin niet van toepassing is.

De algemene bedoeling van dit artikel is duidelijk: tot een bepaald bedrag, zoals vastgesteld bij de Bank (op grond van deze wet is dat de CBvS), mogen de algemene banken valuta ontvangen zonder verklaring van herkomst. Voor bedragen hoger dan dit bepaald bedrag moet de herkomst worden verklaard. Dit is onder meer ter voorkoming van het witwassen van geld.

De taalkundige formulering is echter niet correct. Een minimumbedrag betekent dat je vanaf dit punt hoger kan gaan. Het betekent ook dat je vanaf dit punt niet lager kan gaan. In deze zin klopt dat dus niet. Hoe het er nu staat, heeft het de volgende consequentie. Als de CBvS een bedrag vaststelt, kan voor alles vanaf dit bedrag “het bepaalde in de eerste volzin niet van toepassing worden verklaard”.

Voorbeeld: Vastgesteld bedrag: $500

Voor alle bedragen onder de $500 moet de herkomst worden verklaard.

Voor alle bedragen hoger dan $500 hoeft de herkomst niet te worden verklaard. Iemand die een bedrag van $10.000 komt storten, hoeft dus niet te verklaren waar het geld vandaan komt. Dit is niet effectief in het bestrijden van het witwassen van geld. Het wetsartikel beoogt het omgekeerde van wat hier gebeurt, maar door de foutieve taalkundige formulering kan deze niet juist worden toegepast.

Het is een uitstekend voorbeeld van waarom het opstellen en vaststellen van een wet zorgvuldig dient te geschieden.

Aruna Mungra

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…