fbpx

Ingezonden| Stel een nationaal ventilatieplan in

GFC NIEUWS- Vorige week heeft de regering Santokhi-Brunswijk de nieuwe aanpak van Covid-19 bekendgemaakt.
Ik was al bang dat de autoriteiten in Suriname, net als in Nederland, zullen vasthouden aan het houden van anderhalve of twee meter afstand, terwijl recente onderzoeken van vele topvirologen, waaronder Prof. Dr. Christian Drosten, erop wijzen dat besmetting vooral via de lucht verloopt in binnenruimtes. Dat kom omdat daar microdruppels (aersols) actief zijn over een langere afstand.
In zo’n binnenruimte afstand houden biedt eigenlijk schijnveiligheid. Terwijl buiten afstand houden weinig nut heeft, omdat buiten niet veel besmettingen plaatsvinden… al zou ik veiligheidshalve, ook buiten enige afstand houden.
Het mooiste zou zijn, als Suriname een nationaal ventilatieplan zou instellen. De sociaal-geograaf Maurice de Hond pleit daar al langere tijd voor in Nederland. Dat betekent, stapsgewijs alle binnenruimtes corona-proof maken. Tot het zover is, de mensen constant waarschuwen goed te ventileren met ramen en deuren open.
Zo’n ventilatieplan zal enkele maanden vergen om te implementeren. In de tussentijd, lijkt het me raadzaam zoveel mogelijk mondkapjes te dragen in binnenruimtes. Ook in Nederland lijkt dat de tendens te worden, nu het coronavirus langzaam weer terugkeert.
Daarnaast zou ik contact leggen met het medisch en wetenschappelijk centrum IHU Marseille om een medisch verantwoorde aanpak van Covid-19 uit te werken van vroeg testen, isoleren en behandelen met antivirale middelen. Zij adviseren al veel landen, ook in tropische gebieden. Zo kunnen niet alleen levens worden gered, het zal ook helpen om de epidemie eerder onder controle te krijgen.
Uiteraard zullen voorlopig ook de grenzen streng bewaakt moeten worden, want anders is het dweilen met de kraan open.
Als ik afga op onze ervaringen hier in Nederland, is het heel moeilijk om de autoriteiten ergens van te overtuigen. Ze blijven maar roepen: houd overal anderhalve meter afstand.
Drs. Maurice de Hond smeekt al maanden tevergeefs om ook te kijken naar ventilatie in gebouwen, om te beginnen in verzorgingstehuizen waar zoveel senioren onnodig slachtoffer zijn geworden van Covid-19. Maar het lijkt wel of het RIVM ziende blind is en horende doof. Laten we hopen dat het in Suriname beter gaat.
Jan Gajentaan