fbpx
Ingezonden| Stel een nationaal ventilatieplan in

GFC NIEUWS- Vorige week heeft de regering Santokhi-Brunswijk de nieuwe aanpak van Covid-19 bekendgemaakt.

Ik was al bang dat de autoriteiten in Suriname, net als in Nederland, zullen vasthouden aan het houden van anderhalve of twee meter afstand, terwijl recente onderzoeken van vele topvirologen, waaronder Prof. Dr. Christian Drosten, erop wijzen dat besmetting vooral via de lucht verloopt in binnenruimtes. Dat kom omdat daar microdruppels (aersols) actief zijn over een langere afstand.

In zo’n binnenruimte afstand houden biedt eigenlijk schijnveiligheid. Terwijl buiten afstand houden weinig nut heeft, omdat buiten niet veel besmettingen plaatsvinden… al zou ik veiligheidshalve, ook buiten enige afstand houden.

Het mooiste zou zijn, als Suriname een nationaal ventilatieplan zou instellen. De sociaal-geograaf Maurice de Hond pleit daar al langere tijd voor in Nederland. Dat betekent, stapsgewijs alle binnenruimtes corona-proof maken. Tot het zover is, de mensen constant waarschuwen goed te ventileren met ramen en deuren open.

Zo’n ventilatieplan zal enkele maanden vergen om te implementeren. In de tussentijd, lijkt het me raadzaam zoveel mogelijk mondkapjes te dragen in binnenruimtes. Ook in Nederland lijkt dat de tendens te worden, nu het coronavirus langzaam weer terugkeert.

Daarnaast zou ik contact leggen met het medisch en wetenschappelijk centrum IHU Marseille om een medisch verantwoorde aanpak van Covid-19 uit te werken van vroeg testen, isoleren en behandelen met antivirale middelen. Zij adviseren al veel landen, ook in tropische gebieden. Zo kunnen niet alleen levens worden gered, het zal ook helpen om de epidemie eerder onder controle te krijgen.

Uiteraard zullen voorlopig ook de grenzen streng bewaakt moeten worden, want anders is het dweilen met de kraan open.

Als ik afga op onze ervaringen hier in Nederland, is het heel moeilijk om de autoriteiten ergens van te overtuigen. Ze blijven maar roepen: houd overal anderhalve meter afstand.

Drs. Maurice de Hond smeekt al maanden tevergeefs om ook te kijken naar ventilatie in gebouwen, om te beginnen in verzorgingstehuizen waar zoveel senioren onnodig slachtoffer zijn geworden van Covid-19. Maar het lijkt wel of het RIVM ziende blind is en horende doof. Laten we hopen dat het in Suriname beter gaat.

Jan Gajentaan

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…