Ingezonden| Op weg naar mei 2020

GFC NIEUWS- Nu de verkiezingsmachine langzamerhand op gang begint te komen, worden door vele politici stoere en vergaande uitspraken gedaan.

Vele rekenen op een aantal DNA – zetels, maar dat zal slechts een droom blijven.

Als die uitspraken podium taal zijn of als ze bedoeld zijn om een psychologisch effect teweeg te brengen, zal de tijd ons leren.

Behalve stoere uitspraken, wordt er zoveel energie, kapitaal, tijd en mankracht in de politieke arena gestoken. Het is vaak niet zeker als men positieve resultaten zal boeken.

Politiek is trouwens een wetenschap en het is tevens een dynamisch- en momentproces. Dat hebben vele politici duidelijk begrepen en hebben eieren voor hun geld gekozen.

Deze trend komt de laatste decennia veelvuldig voor. De hedendaagse overlopers komen eerder over als gelukszoekers. Als ze om ideologische- of principiële redenen de overstap doen, weet niemand.

Als wij de Surinaamse historie nader bekijken, is dit fenomeen begonnen in 1975. Toen verlieten de NPS- dissidenten Paul Salam Somohardjo, Liesdek Clarke en Charles Lee Kon Fong de partij en vormden een eigen fractie.

Op een gegeven ogenblik was de stand in het parlement 19 – 19. Lee Kon Fong die de doorslag moest geven, vertoefde toen op Curaçao.

In landsbelang en om de vrede in het land te behouden, deed het paradepaard van de VHP, George Hindorie, de overstap naar de coalitie en de onafhankelijkheid werd een feit op 25 november 1975.

Later sloot Hindorie zich aan bij de HPP en werd gekozen in 1977 in NPK 2-verband.

Een reminder aan Somohardjo

De volgelingen van PL-leider Somohardjo hebben hetzelfde gedaan. De leerling overtreft de meester, komt hier goed tot uitdrukking.

De NPS en de VHP kennen een aantal overlopers, partijprincipe- en discipline zijn zoek, nog minder normen en waarden.

De huidige recessie

Het is terecht dat zowel Somohardjo en Ronny Brunswijk zich zorgen maken over de thans heersende economische situatie en over de ontwikkelingen in Suriname.

De contradictie is echter dat zij nu een andere taal spreken dan in 2010.

Zij hadden het NF vaarwel gezegd en de Mega Combinatie ondersteund en was hierdoor NDP 1 onder leiding van Desi Bouterse een feit.

Toen maakten ze zich onder meer niet druk over de ontwikkeling van het land, de economie, gezondheidszorg en onderwijs.

Hetzelfde geldt voor de PALU en DOE, die medeverantwoordelijk zijn voor de huidige sociaaleconomische situatie in het land.

De NDP en ook de partijen die in de coalitie hebben geparticipeerd, zijn helaas niet in staat geweest om het gezegend land met zoveel natuurlijke hulpbronnen tot ontwikkeling te brengen.

In de politiek moet men ondanks misverstanden rechtvaardig en oprecht blijven. Het streven moet zijn om te werken in het belang van de gemeenschap.

Tenslotte zij opgemerkt dat partijen die op een aantal DNA-, DR ,- en RR- leden rekenen, het kiezersvolk moeten overtuigen met acceptabele- en realiseerbare programma’s.

Vergeet niet uit het oog dat bij het scheiden van de markt men de kooplui leert kennen.

Roy Harpal

Overige berichten