GFC NIEUWS- Goed beschouwd, kun je zien dat het moment waarop je officieel werd geboren, niet echt het moment van je geboorte is.
Het is slechts een moment van voortzetting. Daarvoor bestond je al. Je was acht of negen maanden in de baarmoeder. Op welk moment ben jij jou geworden?
Sommige mensen kunnen zeggen dat je je geboortedatum moet verplaatsen naar de dag dat je werd verwekt. Maar dat zou ook niet helemaal juist zijn.
Lang voor het moment van je conceptie waren de elementen waaruit je bent samengesteld al aanwezig in het sperma en het ei die samenkwamen om je te helpen manifesteren.
Je bestond ook in alle omstandigheden die je moeder ondersteunden en voedden terwijl ze zwanger was. En lang daarvoor was je bij je grootouders. Je kunt je geboortedatum zelfs oneindig blijven terugdringen. Er is geen moment waarop je niet bestond. Daarom stelt men in de Zen-traditie vragen als “Hoe zag je eruit voordat je grootmoeder werd geboren?”
(Thich Nhat Hanh)
Deze beschouwing geeft ons een zekere verantwoordelijkheid ten opzichte van het leven. Zoals gezegd is hetgeen wij nu zijn, het resultaat van het leven en diverse besluiten die onze ouders, grootouders en andere voorouders hebben genomen. Evenzo zal hetgeen wij vandaag zijn en doen, zich weerspiegelen in onze kinderen, klein- en achterkleinkinderen, vele generaties lang.
U zult bijvoorbeeld ongetwijfeld hebben gemerkt dat vele ziekten erfelijk zijn. Hartkwalen en suikerziekte zijn vaak door generaties heen te vinden. Ook bepaalde gewoontes en tradities planten zich als het ware voort door generaties heen. Ruzies in families verplaatsen zich vaak genoeg ook naar de volgende generaties. En zo zijn er nog meerdere voorbeelden aan te halen.
Zaken die we dus in de hand hebben om in positieve zin te veranderen, daar moeten we serieus aan werken. Op het gebied van onze gezondheid, van vrede in onze omgeving, van het bewaken van normen en waarden, en zo kunnen we nog meerdere voorbeelden noemen.
Willen we de trend in vervaging van normen en waarden, zoals waarneembaar bij evenementen als de jaarwisseling en Phagwa, zo laten doorzetten?
Of vinden we dat dit omgedraaid moet worden om zodoende de huidige en komende generaties te beschermen? Zaken op hun beloop laten zal ons in dit geval alleen maar verder van huis brengen…
Door onszelf ten goede te verbeteren, helpen we dus niet alleen onszelf en onze naaste omgeving een stapje vooruit, maar ook de vele generaties die nog na ons zullen volgen. Ziedaar een zware verantwoordelijkheid op een ieder van ons, waar we niet lichtvaardig mee moeten omgaan.
Laat daarom onze levensmissie zijn: verbeter de (huidige en volgende) wereld, en laten we daarmee beginnen bij onszelf.
Riaz Ahmadali
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175
Ingezonden| Onze verantwoordelijkheid naar de volgende generaties toe
8 januari 2020 |