fbpx

Ingezonden| Omarm je moedertaal

GFC NIEUWS- Je ‘moeder’taal is je emotionele taal, de taal waarin je je uitdrukt wanneer je blij, verdrietig, boos of net euforisch bent.
Ze is ook jouw ‘moeder’ der talen, ze vormt immers de basis voor elke andere taal die je leert. Des te beter je jouw ‘moeder’taal/talen omarmt en dus leert en gebruikt, des te beter je een nieuwe taal zal leren.
Omarm dus vandaag in het bijzonder, samen met je kinderen, jouw/jullie moedertaal of moedertalen!
Een goed ontwikkelde en rijke moedertaal is cruciaal voor elke andere taal die jij/jouw kind wil, kan of moet ontwikkelen/leren. Hoe beter deze moedertaal ontwikkeld is, hoe beter ook het aanleren van een nieuwe taal verloopt, ook wat betreft lezen en schrijven.
De reden ligt onder meer in gemeenschappelijke onderliggende vaardigheden die gedeeld of overgedragen worden naar de nieuwe taal die je leert bijvoorbeeld abstracte linguïstische concepten, vaardigheden om taal te leren en perceptuele cognitieve vaardigheden.
Dus, als de moedertaal onvoldoende gebruikt wordt of indien jouw kind negatieve druk ervaart ten opzichte van het gebruik van de moedertaal, kan er taalverlies optreden. Daarom is het belangrijk dat jij en je kind(eren) aangemoedigd worden ook de moedertaal goed te ontwikkelen!
Het stimuleren van het Nederlands en het positief benaderen van verschillende moedertalen kunnen ook in de klas op allerlei manieren aan bod komen.
Research Unit Logopedie

BEKIJK OOK
Prijsopdrijving op babyvoeding tijdens ECD winkelcontrole in Wanica teruggedraaid