fbpx
Ingezonden| Omarm je moedertaal

GFC NIEUWS- Je ‘moeder’taal is je emotionele taal, de taal waarin je je uitdrukt wanneer je blij, verdrietig, boos of net euforisch bent.

Ze is ook jouw ‘moeder’ der talen, ze vormt immers de basis voor elke andere taal die je leert. Des te beter je jouw ‘moeder’taal/talen omarmt en dus leert en gebruikt, des te beter je een nieuwe taal zal leren.

Omarm dus vandaag in het bijzonder, samen met je kinderen, jouw/jullie moedertaal of moedertalen!

Een goed ontwikkelde en rijke moedertaal is cruciaal voor elke andere taal die jij/jouw kind wil, kan of moet ontwikkelen/leren. Hoe beter deze moedertaal ontwikkeld is, hoe beter ook het aanleren van een nieuwe taal verloopt, ook wat betreft lezen en schrijven.

De reden ligt onder meer in gemeenschappelijke onderliggende vaardigheden die gedeeld of overgedragen worden naar de nieuwe taal die je leert bijvoorbeeld abstracte linguïstische concepten, vaardigheden om taal te leren en perceptuele cognitieve vaardigheden.

Dus, als de moedertaal onvoldoende gebruikt wordt of indien jouw kind negatieve druk ervaart ten opzichte van het gebruik van de moedertaal, kan er taalverlies optreden. Daarom is het belangrijk dat jij en je kind(eren) aangemoedigd worden ook de moedertaal goed te ontwikkelen!

Het stimuleren van het Nederlands en het positief benaderen van verschillende moedertalen kunnen ook in de klas op allerlei manieren aan bod komen.

Research Unit Logopedie

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.