fbpx

Ingezonden: Nieuwjaarsvoornemens

GFC NIEUWS- U heeft waarschijnlijk reeds een lijst van goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar.

Misschien kunt u liever afzien van dergelijke voornemens. Leg niet in januari vast hoe uw leven er in september moet gaan uitzien. Elk besluit omtrent lange termijn gedragsveranderingen is een verspilling van tijd.

Zou u in het aankomend jaar niet liever leven in het huidige moment? De belangrijke vraag is: Hoe kan ik dit jaar gaan leven in het NU?

Het nieuwe jaar is een goed moment om een plan te maken om uw leven ’ten volle’ te kunnen leven. Kijk of u uw gedachtepatroon kunt veranderen. Beslis heel specifiek wat het is dat u zou willen veranderen over uzelf in het nieuwe jaar. Als u een aantal doelen voor ogen heeft, beloof uzelf om elke dag beetjes bij beetjes eraan te werken, in plaats van uit te stellen tot later in het jaar.

Terwijl u straks het begin van het nieuwe jaar in het NU beleeft, zijn hier 6 reminders om u hierbij verder op weg te helpen:

1. Vergeet niet dat gewoonten worden veranderd door het praktisch beoefenen van nieuw gedrag. Door in periodes van 5 minuten anders / positief te gaan denken, kunt u zichzelf al snel de kunst aanleren hoe in het NU te leven.

2. Maak een eerlijke inventaris van uw “problemen”. U zult zeer waarschijnlijk ontdekken dat veel van deze problemen in het hoofd zitten en niet in de werkelijkheid.

3. Verander uw houding. Begin met een attitude-veranderingsplan. Laat dit inhouden dat u geniet van alles wat u doet.

4. Wees specifiek over wat u wilt en onderneem actie. Beslis over iets waaraan u zou willen werken en doe het vandaag. Werk dagelijks een beetje eraan, in plaats van uitstellen tot later in het jaar.

5. Geef de controle over uw leven niet aan anderen. U kunt niet genieten van het huidige moment als u druk bezig om iedereen tevreden te stellen. Mensen respecteren u meer als u vanuit een positie van zelfvertrouwen handelt.

BEKIJK OOK
Kinderombudsinstituut zoekt draagvlak voor wet Kinderombudspersoon Suriname

6. Voel u goed over uzelf. U bent een prachtig mens en een unieke creatie van God.

Ik wens u een nieuw jaar vol met vele wonderen toe. Moge u een lang en productief leven hebben – steeds met één moment tegelijk.

Dr. Wayne W. Dyer

Vuurwerk en het nieuwe jaar

Velen van ons houden de traditie in ere om het oude jaar te beëindigen en het nieuwe jaar te beginnen middels het afsteken van vuurwerk, om zodoende “de duivels te verjagen”.

Heeft u ooit gemerkt welk gedrag uw hond, kat of andere dieren tentoonstellen als ze het geluid van vuurwerk horen?

Als ze de kans krijgen, zoeken ze een schuilplaats in uw woning. Zullen de “duivels” niet dezelfde weg volgen? En als we deze “duivels” uit ons huis willen verjagen, moeten we het vuurwerk dan niet in ons huis afsteken? U ziet dus dat de theorie van het verjagen van ‘duivels’ middels vuurwerk nergens op slaat.

Vuurwerk is verspilling van tijd, geld en van het milieu, en het verstoort vaak genoeg degenen die rust nodig hebben, vooral de ouderen en zieken.

Hoe kunnen we ons voornemen een beter jaar te hebben, om beter te zijn voor onszelf, onze medemensen, de natuur en het milieu rondom ons, en dan het jaar starten door dit alles te schaden?

De enige manier om de duivels te verjagen, is door ons gedrag te evalueren. Welke verkeerde daden hebben we in het afgelopen jaar gedaan, die we zouden moeten nalaten? Hebben we genoeg gedaan in het voorbije jaar om een betere toekomst te hebben, zowel fysiek als spiritueel? Op welke punten dienen we onszelf te verbeteren?

Een bezinningsvolle jaarwisseling en een gezegend 2020 toegewenst.

Nieuwjaarslied: Yeh raatein nayi purani

Riaz Ahmadali