fbpx
Ingezonden / Nieuw ministerie van eigen productie zo snel mogelijk openen!

INGEZONDEN– Wij moeten in Suriname nu gaan leren om te zorgen voor onszelf. Laten wij deze vreselijke coronacrisis en de gevolgen ervan, op een positieve wijze benaderen door ons eigen vermogen een sterke impuls te geven.

Wij moeten nu in deze moeilijke en onzekere tijd, met z’n allen ervan doordrongen zijn dat wij niet te afhankelijk moeten zijn van het buitenland, nog minder van de euro en dollar.

De balans is helemaal zoek bij ons. De winkels liggen vol met geïmporteerde/buitenlandse groenten, fruit, kip, vis, pinda’s, olie, tarwe en zelfs rijst. Dat is helemaal krom!  Ons land heeft zoveel mogelijkheden die maar niet benut worden. Wij kunnen zoveel zelf produceren en onze eigen economie sterk stimuleren. Maar we stimuleren de economie van andere landen!

Wij hebben zoveel heerlijke en gezonde soorten groenten en fruitsoorten! Rijst kunnen we op een hoger en beter niveau produceren! Wij hebben de zee vlakbij voor visvangst! Vruchtbare grond in overvloed om groenten en fruit te planten!  Genoeg ruimte en kennis om gezonde kippen te kweken die ook zorgen voor eieren! Een overvloed aan ruimte om de veeteelt naar een hoog niveau te brengen voor vlees, melk, boter en kaas! Wij kunnen pinda’s, andere noten, spijsolie, benzine en nog zoveel meer produceren, maar wij doen het maar niet!

Wij blijven jaar in en jaar uit afhankelijk van het buitenland en hun valuta!

Ik stel voor dat de regering een crisisteam in het leven roept dat zich specifiek gaat richten op onze eigen productie. Na de verkiezingen zou er ook een apart ministerie  van eigen productie in het leven moeten worden geroepen dat zich alleen maar bezig gaat houden met het impulsen geven van deze zaken.

Laat corona behalve de ellende die dat nu met zich meebrengt, ook een positieve wending geven aan onze economie! Onze kracht, ons eigen kunnen! Laten wij Surinamers nu echt onafhankelijk worden!

Drs. J. Kerto

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…