Ingezonden / Nieuw ministerie van eigen productie zo snel mogelijk openen!

INGEZONDEN– Wij moeten in Suriname nu gaan leren om te zorgen voor onszelf. Laten wij deze vreselijke coronacrisis en de gevolgen ervan, op een positieve wijze benaderen door ons eigen vermogen een sterke impuls te geven.

Wij moeten nu in deze moeilijke en onzekere tijd, met z’n allen ervan doordrongen zijn dat wij niet te afhankelijk moeten zijn van het buitenland, nog minder van de euro en dollar.

De balans is helemaal zoek bij ons. De winkels liggen vol met geïmporteerde/buitenlandse groenten, fruit, kip, vis, pinda’s, olie, tarwe en zelfs rijst. Dat is helemaal krom!  Ons land heeft zoveel mogelijkheden die maar niet benut worden. Wij kunnen zoveel zelf produceren en onze eigen economie sterk stimuleren. Maar we stimuleren de economie van andere landen!

Wij hebben zoveel heerlijke en gezonde soorten groenten en fruitsoorten! Rijst kunnen we op een hoger en beter niveau produceren! Wij hebben de zee vlakbij voor visvangst! Vruchtbare grond in overvloed om groenten en fruit te planten!  Genoeg ruimte en kennis om gezonde kippen te kweken die ook zorgen voor eieren! Een overvloed aan ruimte om de veeteelt naar een hoog niveau te brengen voor vlees, melk, boter en kaas! Wij kunnen pinda’s, andere noten, spijsolie, benzine en nog zoveel meer produceren, maar wij doen het maar niet!

Wij blijven jaar in en jaar uit afhankelijk van het buitenland en hun valuta!

Ik stel voor dat de regering een crisisteam in het leven roept dat zich specifiek gaat richten op onze eigen productie. Na de verkiezingen zou er ook een apart ministerie  van eigen productie in het leven moeten worden geroepen dat zich alleen maar bezig gaat houden met het impulsen geven van deze zaken.

Laat corona behalve de ellende die dat nu met zich meebrengt, ook een positieve wending geven aan onze economie! Onze kracht, ons eigen kunnen! Laten wij Surinamers nu echt onafhankelijk worden!

Drs. J. Kerto

Overige berichten