fbpx

Ingezonden| Necrologie Didi Kempot (1966-2020)

GFC NIEUWS- Didi Kempot (53) bracht mensen dichter tot elkaar en deed culturele afstanden vervagen.
Een fragment uit het levensverhaal van de beroemde zanger Didi Kempot. Maandag 4 mei 2020 rond 23.00 uur Surinaamse tijd is het bericht op social media verschenen (met een tijdsverschil van 10 uur) en volgde daarna vanuit Solo-Indonesiӫ het droevige nieuws.
Uit het bericht van het Indonesisch medium detiknews vernamen wij zijn overlijden in de ochtend van dinsdag 5 mei in het ziekenhuis Kasih Ibu in Solo.
Didi Kempot
Geboren op 31 december 1966 (53 jaar), Surakarta-Indonesie
Volledige naam: Didi Presetyo
Didi Kempot komt uit een artistieke familie en is zijn vader Ranto Edo Gudel, en broers Mamiek Prakoso en Sentot Kempot reeds overleden en hebben eveneens naamsbekenheid verworven in de artistieke wereld van Indonesie. Zijn broer Antonius Lilik Subagyo heeft de pers te woord gestaan kort na zijn overlijden. Zijn zus Veronika Tatik Hartati en jongere broer Eko Guntur Martinus komen uit het zelfde gezin.
Zoektocht Didik Presetyo midden jaren ’90
De muziekuitgever Pat Amatmarwan is op verzoek met een ander persoon afgereisd naar Java om de zoektocht naar Didi Kempot vanuit Jakarta te starten. Dankzij wijlen Is Haryanto is het contact gelegd en is in 1995 de band Batara met Didi naar Nederland gehaald.
Zijn songs viel op onder de Surinaams Javaanse muziek scene in Nederland nadat een informele compact disk met de titel track We Cen Yu op de markt in Nederlands verscheen met o.a. de nummers Sir Siran, Cidro, Stop Kerak, Ngedebus en andere meeslepende tracks die bekend staat als two step (een-twee) onder de Surinamers van Jawa komaf.
De muziekcassette met de genoemde nummers was sedert januari 1990 voordat de informele CD We-Cen-Yu (1994) werd uitgebracht al in bezit van Soewarto Moestadja die op dat moment radio-coördinator was van Radio Bangsa Jawa ing Amsterdam en werden dagelijks afgedraaid op de Amsterdamse kabelfrequentie in het analoog tijdperk van cassettebandjes en vinyl geluidsbronnen.
Hij gaf het bandje aan de multi-instrumentalist Hendrik Mento om die stijl uit te werken naar de Surinaamse muziek scene, wat helaas bij een voornemen bleef. Didi begon als straatmuzikant en de producent Pompi zag muziek in Didi.
Hij heeft in zijn loopbaan heel veel albums op zijn naam staan en een ongekend aantal populaire nummers geschreven en vertolkt. De zoektocht is zoals eerder vermeld begonnen bij de reeds overleden bekende componist/zanger bapak Is Haryanto (Koning van Pop Jawa). Via Mamiek Prakoso bekend van Sri Mulat is het contact gelegd met Didi en is de productie van zijn eerste albums begonnen onder label Pasta Music en Entertainment uit Alkmaar Nederland.
De muziekuitgever speelde in op de ontwikkeling binnen de Surinaams Javaanse organisaties en richtte in overleg met de zanger na terugkeer uit Suriname een Stichting genaamd PASTA met als zetel Alkmaar en daarna Den Haag.
Didi stelde voor Persatuan, maar op advies van Nann Kasanpawiro werd de naam gewijzigd in Paguyupan Artis Saking Tanah Air, samenbundeling van artiesten uit het geboorteland (Indonesië-Suriname en Nederland) en was Mas Jo statutair voorzitter van het bestuur gedurende 1996 tot oktober 2007 met penningmeester Henry Amatmarwan. Op 1 oktober 2007 werd de hervestiging van Mas Jo in zijn geboorteland Suriname een feit. De inhoud van het nummer Lobi Sranan is bewaarheid vastgelegd op de CD Bintang Jawa Volume 10.
De band Keri-keri Ketipung met o.a. wijlen drummer Hendrik Mesir onder leiding van bapak Moesa uit Haarlem, die in het begin ook een niet te verwaarlozen belangeloze logistieke rol vervulde bij zijn aankomst op Schiphol. In die tijd was de veiligheid niet zo stringend als nu en kon je onder begeleiding een dagpas krijgen voor bepaalde delen van de airport. De band die een korte levensduur had speelde o.a. alle songs van de muziekcassette van Didi op hoogtijdagen en georganiseerde kleine- en grote evenementen in Nederland.
Het clubgebouw van de voetbalvereniging Tedo in Den Haag, voormalig Amicitia gebouw en ook de PWA hallen in Zoetermeer werden voor Surinaamse begrippen omgedoopt tot een soort Pop Javaanse muziektempel in vergelijking met de populaire Amsterdamse Pop Tempel Paradiso. De muziekband Melati uit Utrecht had de eer om voor het eerst de begeleiding op zich te nemen voor de op dat moment Solo opererende zanger uit Java. De componist Williams en zangeres Ilsje Setroredjo waren ook leden van de begeleidingsband. Didi’s eerste optreden werd gehouden in de evenementenhal Royal in Rotterdam-Nederland en trok meteen de aandacht van het grote publiek.
In februari 1995, kreeg Suriname haar eerste Javaanstalige radiozender en was de heer Soewarto Moestadja, thans minister van Arbeid en voorzitter van de Stichting ter bevordering en ontwikkeling van de Jawa Muziek in Suriname (stg. Jamu), indertijd de coördinator van radio Garuda, totdat hij minister werd van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en de heer Stanley Sidoel aantrad als directeur van het mediahuis.
In april 1996 is hij voor het eerst naar Suriname afgereisd, nadat zijn album Layang Kangen (Angri fu yu, vertaling door Eddie Assan). De initiatiefnemer Pat Amatmarwan en vrienden er in geloofden dat Didi kennis moest maken met Sranan. Het album sloeg als een bom aan tijdens de herdenking en viering van 105 jaar Javaanse Immigratie (1995) in de Ijsbaan van Zoetermeer die werd omgetoverd tot een evenementenhal. In februari van dat jaar kreeg Suriname de eerste Javaans getinte radiozender, te weten radio Garuda.
In 1999 werd de muziekuitgever door het ministerie van Onderwijs benaderd om vanwege de toen heersende economische omstandigheden de laatste nog operationele audio visuele studio in Solo (Midden-Java), Lokonanta nieuw leven in te blazen. Een mooie gelegenheid om de aan de label Pasta Musika Solo verbonden artiesten te kunnen etaleren en te betrekken in de ontwikkeling.
Pat heeft toen Didi en Is Haryanto (R.I.P.) erbij gehaald die op dat moment nog niet bekend was in Indonesië. Met het project Stasion Balapan brak Didi Kempot door en trok de aandacht van vele grote muziek producenten. Er werden afspraken gemaakt, dat hij vrij was om zijn muzikale carrière te ontwikkelen, The living legend was born.
In 10 jaren heeft hij ruim 100 albums uitgebracht. Door zijn vele optredens in Indonesië in de afgelopen jaren heeft hij een soort overkill gepleegd op zijn conditie en had in economisch opzicht wel succes geboekt. Het intermenselijk contact met de in Nederland woonachtige muziekuitgever is tot aan zijn overlijden goed onderhouden en was ook afgesproken om incidentele projecten te kunnen blijven doen en Didi Kempot heeft zich ook altijd aan zijn afspraak gehouden. De echtgenote van Pat, Marie Amatmarwan ontving honderden Whatsapp berichten als blijk van deelneming van de tot hoger leven geroepen Didi Kempot.
Debuut tournee Didi en popularisering door Suriname
Zijn debuut tournee (1996) werd muzikaal begeleid door band Astaria met onder andere: Trisman Ralim (R.I.P), Frits Djodikromo (R.I.P.), Gerold Limon (R.I.P.), solo gitarist Maon Kasanwidjojo, Robby (percussionist) van Blauwgrond en Heidi Jubitana. De repetities werden gehouden aan de Waaldijkstraat.
De tournees die daarop volgden hebben de bands Utama en Kasimex van Remie Bhailal de popshows van Didi Kempot muzikaal ook begeleid.
Het was ook Soewarto Moestadja die Didi heeft voorgedragen bij de toenmalige president Jules Albert Wijdenbosch voor een speciale erkenning en ontving hij een Gold Medal voor de wijze waarop hij onder andere Angin Paramaribo vertolkte (de wind van Paramaribo) een compositie van de arrangeur Demis Wongso, aangevuld door geraffineerd solo gitaar van Orlando Mendeszoon uit Rotterdam. Dit Album met de titeltrack Angin Paramaribo verscheen kort na zijn eerst CD getiteld Kenyo Suriname.
Het jaar daarop verscheen een 3e album getiteld Kembang Amben. De tientallen werken voor de Surinaamse en de in Nederland woonachtige pop jawa muziekliefhebbers en ook zijn video clips zullen ongetwijfeld in de collecties van muziekverzamelaars en mediahuizen terig te vinden en op harddisk.
Didi schreef de ene hit na de andere in de afgelopen jaren. Slechts een paar van zijn hits memoreren wij waaronder: Angin Paramaribo, Trimo Ngala (Suket Teki), Layang Kangen, Solo Balapan (doorbraak 1999), Cidro, Sewu Kuto, Hello Sayang, Pamer Bojo en vele andere tracks. Met name in de Campur Sari genre is hij de laatste jaren razend beroemd geworden.
Didi is geliefd zowel onder de jongeren als bij de ouderen door zijn pakkende herkenbare levensliederen met soms meeslepende dansbare ritmes. Voor elke gelegenheid heeft hij nummers geschreven in het levenscyclus van traditionele gebeurtenissen onder Javanen (geboorte, verjaardag, besnijdenis, moeder- en Vaderdag en trouwen) maar schreef hij ook religieuze moslim songs. Hij is ook door het mediahuis radio en televisie Mustika jarenlang gepromote.
Nationaal heeft hij ook voor het leger opdrachten voor producties uitgevoerd. Zijn bijdrage in de bevordering en ontwikkeling van de Javaanse muziek in Suriname en Nederland onder de Surinamers en in het bijzonder de Javanen is ongekend groot. Voor elke gelegenheid heeft Didi teksten geschreven van uiteenlopende genres met muzikale invloeden en inspiraties uit Latijns Amerika en het Westen.
De zanger is razend populair onder vele Surinamers en heeft voor het laatst opgetreden in een bomvolle ANS in Paramaribo op 29 september 2018. Tijdens die avond waren ook de president en First Lady eregasten van de organisator en ondernemer Krama en ontving hij uit handen van President Bouterse een plakkaat.
Op 3 oktober van dat jaar bracht hij een beleefdheidsbezoek met zijn gevolg bij het ministerie van Arbeid als blijk van zijn erkentelijkheid voor de support die hij vanaf de jaren negentig heeft gekregen van Moestadja. Ook de toenmalige Indonesische Ambassadeur Dominicus Supratikto, was bij die gelegenheid aanwezig.
Onlangs heeft hij in de strijd tegen het coronavirus een zeer toepasselijk nummer geschreven en een videoclip opgenomen. In zijn laatste jaren heeft Didi Kempot ongekende populariteit genoten in Indonesië en heeft ook liefdadigheidsconcerten verzorgd.
Op 6 december 2016 trad hij ook op tijdens de Tribute van de Kroncong Koning Mus Mulyadi in Jakarta. Vlak voor de uitbraak van COVID-19 is Stanlee Rabidin nog op bezoek geweest in Indonesië en hebben zij samen voor een groot publiek opgetreden met het nummer Pamer Bojo.
In de muziek scène van Indonesië is april vorig jaar Mus Mulyadi komen te overlijden en op 5 mei is deze beroemde zanger Didi Kempot tot hoger leven geroepen. Hij is dezelfde dag ten grave gedragen in Ngawi-Oost Java en was mondiaal live te volgen.
De beroemde zanger is naast zijn dochter Lintang begraven die als gevolg van een miskraam jaren terug het levenslicht helaas niet mocht zien. Hij schreef toen het nummer Baji Suci op het album Angin Paramaribo ter ere van zijn dochter met zijn vrouw Putri.
Een Indonesiër met een Surinaams denk en leefwijze, aldus de muziekuitgever Pat tijdens een telefonische flashback van en over Didi Kempot.
Goede reis Didi, selamet jalan. Till we meet again, sampai jumpa.
R.I.P. DIDI KEMPOT
The Godfather of broken heart
Tekst/beeld voor Stg. Jamu, Mas Jo Moestadja

BEKIJK OOK
Jeugdige arrestanten maakten gebruik van nooduitgang om te vluchten