fbpx
Ingezonden| Natievorming van Suriname doel, en geen middel

GFC NIEUWS- Recent en wel op dinsdag 2 juni keek ik naar een zoom discussie/vergadering van de KennisKring over de verkiezingen via ABC TV.

Ik hoopte dat ik verkeerd had gehoord, maar de passie waarmee hij zijn betoog hield waarbij hij zelf door de presentator op de tijd gewezen werd, merkte ik dat mijn zintuigen alles juist hadden waargenomen.

Hardew Ramadin vertelde heel enthousiast over ons kiesstelsel, waarbij hij aangaf allang tot het besef te zijn gekomen dat de VHP als Hindoestaanse partij nooit zelfstandig de meerderheid der stemmen in Suriname zou kunnen halen.

De enige reden om dat doel te bereiken zou zijn de partij open te gooien voor alle rassen en er een multiraciale partij van te maken. Op zich ben ik van mening dat anno 2020 waarbij o.a. zoveel gemengde huwelijken worden gesloten er geen plaats meer mag zijn voor raciale politiekvoering. Echter bleek op geen moment uit het betoog van eerder genoemde spreker dat er andere reden(en) waren om de VHP te transformeren.

Is het dan werkelijk zo dat natievorming van Suriname als middel gebruikt werd met het uiteindelijk doel verkiezingswinst in 2020 te behalen? Hopelijk heb ik het verkeerd, maar indien niet hoop ik dat men zo snel mogelijk vanwege gewijzigde inzichten de nodige koerscorrectie zal plegen. Echter zal daar heel veel energie in gestoken moeten worden want als het uitgangspunt verkeerd is, te vergelijken met de fundering zal het een hels karwij worden om er een stabiel gebouw neer te zetten.

Laten we allen, niet alleen de VHP, maar alle groeperingen samen ernaar toe werken dat we voor eens en voor altijd moeten weten dat wij alleen dit geliefd land samen zullen moeten opbouwen. Wij allen zullen ervan doordrongen moeten zijn dat Suriname van ons is; dus de opbouw ervan zal alleen door Surinamers, zij die zich daadwerkelijk op de eerste plaats ook voelen, gedaan zal moeten worden.

Als wij nu niet tot dat besef komen, vrees ik dat we in het jaar 2975 bij 1000 jaar onafhankelijkheid ook nog zullen blijven klagen dat de Nederlanders ons verdeeld hebben gehouden.

Siegmund Robles

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…