fbpx
Ingezonden| Mapane-Kaswinika verklaring tussen NPS en ABOP zwaar onder druk

GFC NIEUWS- Maandag 29 juni zal de nieuwe DNA een feit zijn.

De gekozen DNA-leden worden dan beëdigd en dan volgt de verkiezing van de voorzitter en vicevoorzitter van DNA.

De nieuwe DNA kiest met 2/3 meerderheid de president en vicepresident. Mocht dat tot twee maal niet het geval zijn. Dan gaat men naar de VVV( Verenigde Volksvergadering).

In VVV is een gewone meerderheid vereist. Zo ver zijn wij nog niet.

In 2010 ging de verkiezing van voorzitter van DNA tussen Paul Somohardjo en Jennifer Simons. Somohardjo had de steun van NF, AC en Volks Alliantie en Simons kon rekenen op de steun van de Mega Combinatie. Iedereen ging er vanuit dat Somohardjo gekozen zou worden. Verrassend genoeg werd Jennifer Simons gekozen met 26 tegen 24 stemmen. Twee leden van AC(ABOP) stemden voor de tegenkandidaat.

ABOP deed daarna alles aan om een coalitie met NDP tot stand te brengen. Volks Alliantie sloot zich later bij en ontstond een coalitie van NDP, AC en Volks Alliantie. BEP en Volks Alliantie haalden de eind rit niet. Ze werden uit de coalitie gezet .Benieuwd wat het wordt op 29 juni 2020.

Op 25 mei 2019 werd ter gelegenheid van de Blakaman Dey, de Eenheidsbeweging geproclameerd. De heren Ronnie Brunswijk en Gregory Rusland ondertekenden met veel bombarie de Mapane-Kaswinika verklaring.

De bedoeling was om te breken met de verdeeldheid onder de “Afrikan Srananman”. Iets meer dan een jaar later wordt de intentie ervan zwaar op de proef gesteld.

Een verklaring ondertekenen is heel wat anders dan de politieke belangen van politieke partijen en personen. Trouwens bij onderhandelen is afwegen wat mogelijk is. Dat is nog geen verschil van meningen. Zaken uitdiscussiëren en weer op een lijn komen, horen ook bij politieke processen.

Vertrouwen is altijd de basis van en goede samenwerking.

Time will tell.

BEP Buitenland

Meer nieuws

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.