fbpx

Ingezonden| Lockdown: Alleen met voorbereiding!

GFC NIEUWS- Het bestuur van het Nationaal Covid Managementteam is overgedragen.
De “total lockdown” is al 3 weken oud nieuws. Er waren wat pluspunten, maar ook ernstige minpunten. De “wet uitzonderingstoestand covid-19” is met een maand verlengd en krijgt een evaluatie. De wet en haar implementatie werd door vele als draconisch gezien en (gedeeltelijk) politiek gemotiveerd. De implementatie, zoals voorspeld, was zeer problematisch.
Lockdowns lijken simpel. Hou mensen van elkaar weg, isoleer ziekte haarden(hot zones), behandel kritische patiënten en quarantaine de rest. In de praktijk is het natuurlijk moeilijker. De maatschappij is ingericht om close & personal te functioneren. En toch zagen we onnodige leed veroorzaakt door (soms opzettelijke) menselijke fouten.
Een feitelijk verbod op mondkapjes, een gebroken voedselketen, lege supermarkten, schandalig overdreven prijzen, gedwongen werkeloosheid, dubbele standaarden in naleving en zelfs een poging tot moord. Het moet ook gezegd worden dat het eren van de (oude) covid management team met een decoratie wel heel ongepast overkomt.
Wat kan beter voor een betere Covid-19 (of andere virale pandemie) aanpak:
1. Mond – en neuskapjes zijn inmiddels de gouden standaard om Covid-19 verspreiding tegen te gaan. Bij algemene mondkapjes gebruik wordt de spreid van Covid-19 met 75% verminderd. Social distancing en handen wassen komen op een verre 2de en 3de plek. Mondkapjes dus verplichten bij wet.
2. Betere beheersing en steun voor de voedselketen. Met een focus op eigen productie en redelijk distributie.
3. Opbouwen van strategische voorraden. Geld(noodfonds) Voedsel, PPE(zoals maskers, pakken en sanitizer). Suriname heeft geen voorraden bij een noodgeval.
4. Instandhouding kritische producenten. Vele zelfgemaakt mondmasker zijn even goed of beter dan commerciële mondkapjes. Type 2-C en Tishtrya model mondkapjes hebben N95 kwaliteit filters en zijn beter herbruikbaar. Beide worden in Suriname geproduceerd. De nood, tekort en exorbitante mondkap prijzen had nooit gehoeven. Het sluiten van bepaalde bedrijven breekt de productie keten en stopt dus de productie. Kritische producenten moeten in kaart worden gebracht.
5. Het bewaken van onze grenzen. De eerste influx van covid is via staatsolie contractanten binnen gekomen en redelijk goed beheerst. De tweede Covid influx is via Frans Guyana binnen gekomen en door onverantwoordelijke burgers verspreid tijdens en na de verkiezingen. Mondkapjes waren toen nog niet verlicht. De primaire taak van soldaten is het bewaken van onze grenzen, niet de concessies. Dit geld ook voor de 3de influx uit Brazilië.
6. Kritische wetenschappelijke Covid-paneel. Suriname heeft net als veel westerse landen gefaald “common sense” mondkapjes voor te schrijven bij een virale luchtwegen aandoening. Zelf toen het CMT was gewaarschuwd op 3 april is dit genegeerd. Suriname moet een strategische wetenschappelijke raad hebben die de regering adviseert over aankomende bedreigingen. Oorlog, klimaat, pandemie, milieu..etc. Suriname is nu na 10 jaar op niks voorbereid.
7. Fatsoenlijke voorlichting. Directie omtrent civiele aangelegenheden moet in de handen van burgers zijn. Een soldaat, hoe volgeladen ook met titels is mentaal en bestuurskundig niet automatisch geschikt een land te regeren. We zagen dit telkens bij de CMT briefings. Journalisten zijn niet de vijand. Militaire taal, verwachtende dat burgers in nood zich gaan conformeren als soldaten werkt niet. Dit doet alleen maar respect voor het nationaal leger verder dalen. Nogmaals, soldaten bij de grenzen.
8. Winstbeperking bij noodsituaties. Zoals in andere landen bij wet is aangenomen, kunnen verkopers en leveranciers worden beboet of zelfs in de gevangenis komen door misbruik te maken van noodtoestanden voor winstbejag. Burgers tijdens de lockdown waren overgeleverd. Zowel het CMT als HI met hun beloftes hebben geen maatregelen genomen tegen prijsopdrijvingen of zelfs gesloten deuren. Respect en waardering gaan uit naar Fernandes Bakkerij en De Melkcentrale Paramaribo. Bij deze zagen we geen woekerwinsten en hun moeite om te leveren aan de bevolking was merkbaar en is zeer gewaardeerd. Ook onze landbouwers moeten we bedanken voor de betaalbare groente.
9. Zakelijk. Geen politiek. Het oude Covid Managementteam heeft zich zeker uitgeleend voor politieke doeleinde. Op volle NDP-bussen was er nimmer kritiek. Op ex-president Bouterse ook niet. Bedrijven gebonden aan de oude regering kregen voorrang bij dispensatie. Terwijl andere het moesten voldoen om agenten en DNV-soldaten om te kopen. Op instructie van Veira, directrice van het DNV, is er een inbraak geweest bij een politieke opponenten van nu ex-president Bouterse en zijn ex-minister Benschop. Volgens een verklaring van het doelwit, was het een moordpoging. Bedekt onder de mantel van een CMT lockdown. Nogmaals, soldaten aan de grenzen.
10. Financiële verantwoording. Covid is duur. En alles in Suriname is 10x duurder. Er moet transparantie komen in de uitgaven van het CMT. Het is immers big business nu.
11. Stabiliteit. De beste bescherming tegen Covid-19 is de zelfvoorzienende capaciteit van burgers. De inflatie, corruptie en armoede waren de eerste ramp die heeft gezorgd dat de lockdown ondragelijk was en dus ineffectief.
Ik wens het nieuw Covid Managementteam veel succes toe. We gaan ze nog lang nodig hebben.
Ing. Anwar Alibux
Al-Khemia Foundation

OOK INTERESSANT
Advocaat nabestaanden 8-decembermoorden verwacht dit jaar nog vonnis tegen hoofdverdachte Bouterse