fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Ingezonden| Leven in tijden van corona

GFC NIEUWS- Wereldwijd worden wij getroffen door Covid-19. Het coronavirus is geen onbekend virus. Er zijn verschillende varianten die al langer onder ons leven. Misschien niet hier in Suriname, maar wel in andere delen van de wereld.
Ik wil het niet hebben over de medische aspecten, daar worden we voldoende ingelicht door de aangewezen personen. Helaas moet ik er wel bij zeggen dat de voorlichting door de deskundigen, niet overal optimaal tot zijn recht komt.
Hoe staat het met de sociale impact dat een pandemie met zich teweegbrengt?
De kans dat wij met z’n allen creperen door de medische gevolgen van corona is veel geringer dan door de sociaal-maatschappelijke gevolgen. Ik wil dan de link maken met klimaatsverandering en Covid-19. Net als de gevolgen bij klimaatsverandering, zou je denken dat het geen onderscheid maakt tussen arm en rijk of etniciteit.
Klimaatsverandering treft inderdaad eenieder, maar de sociaal maatschappelijke gevolgen zullen de armste het hardst treffen. Dat zien wij nu ook gebeuren met Covid-19.
In Marowijne is de huidige situatie alarmerend. In Galibi zijn er minstens 13 gezinnen en in Pierre Kondre minstens 20 gezinnen, die mede door de coronacrisis in ernstige hongersnood dreigen te komen. Dit zal niet alleen het geval zijn onder de inheemsen van dit gebied, maar op diverse plekken in Suriname. Stichting Kaikoesie zal in samenwerking met APS op zoek gaan naar middelen om deze gebieden te ondersteunen.
Het vrije verloop van de informele sector, waar een groot deel van onze bevolking haar dagelijks brood mee verdient is totaal overhoop komen te liggen. Door de slechte economische situatie in ons land was het al een enorme uitdaging om te overleven, nu is het bijna onmogelijk. De prijzen in de winkels die extreme vormen aannemen, vooral in het binnenland, zijn niet meer op te brengen.
Het zal waarschijnlijk niet de medische gevolgen zijn van Covid-19 waar velen van ons aan zullen lijden, maar een samenloop van sociaal, economische en maatschappelijke gevolgen. Dit is niet alleen te wijten aan de pandemie, maar ook door jarenlang onbehoorlijk bestuur.
Sociale vangnetten, infrastructuur en netwerken ontbreken waardoor thuiswerken nagenoeg onmogelijk is. Kinderen die op dit moment geen les kunnen volgen. Inkomsten die volledig zijn weggevallen. Maar ook controle en handhaving op bijvoorbeeld de prijzen van levensmiddelen is op dit moment onvoldoende.
Laten wij lering trekken uit deze bittere lessen die deze pandemie en jarenlang onbehoorlijk bestuur ons leert.
Mek wi feti gi wan betre tamara, fu wan tranga nanga gesontu Sranan.
Amazone Partij Suriname

OOK INTERESSANT
Bijzondere vondst: Archeologen ontdekken huis uit het tijdperk van ijzer