fbpx

Ingezonden | Ik wil niet stikken! Hebben wij genoeg beademingsapparaten in Suriname?

INGEZONDEN- De afgelopen periode zijn er al duizenden mensen overleden door het coronavirus. Het virus blijkt zich steeds sneller te kunnen verspreiden en houdt de wereld in zijn greep! Gelukkig is Suriname tot nu toe gevrijwaard gebleven van deze pijn, ellende en verdriet.

Maar wij kunnen lering trekken uit wat er in andere landen is gebeurd. Kijk maar naar Nederland en Italië. Nog geen maand geleden werd er in Italië nog geen enkele besmetting geconstateerd. Nu, korte tijd later is er al sprake van een enorme crises. Meer dan duizend doden en duizenden doodzieken. Velen van hen zouden sterven indien er geen goede beademingsapparaten beschikbaar waren.

Suriname is niet te vergelijken met deze landen voor wat betreft de kwaliteit van de gezondheidszorg. Nu al zijn de ziekenhuizen in Paramaribo overbelast. Er is een tekort aan artsen, ervaren verpleegkundigen, apparatuur en medicijnen. Na een besmetting met het coronavirus moeten sommigen beademd worden anders sterven ze door verstikking. Dat is een vreselijke dood. Ik wil niet stikken! Ik wens het ook mijn Surinaamse broeders en zusters niet toe.

OOK INTERESSANT
Sukkelende Maatschappelijke dienst Sozavo versterkt met voertuigen

In Italië sterven onfortuinlijke mensen al een verstikkingsdood omdat er onvoldoende beademingsapparatuur beschikbaar is. De doodzieke patiënten worden namelijk met te grote aantallen tegelijk op de IC- units binnengebracht. De ziekenhuizen daar kunnen de grote stroom zieken niet aan.

Ik vraag daarom aan de overheid om zo snel mogelijk na te gaan of wij wel voldoende beademingsapparaten in onze ziekenhuizen hebben? Indien er een tekort is, zal er geld vrijgemaakt moeten worden om deze zo snel mogelijk aan te schaffen.

Ik hoop dat deze apparaten helemaal niet nodig zullen zijn en dat wij kunnen voorkomen dat er mensen in ons land besmet raken! Maar wij moeten ook realistisch zijn. Er is een reële kans dat er mensen die eventueel besmet zijn geraakt met het coronavirus beademd zullen moeten worden. Niemand wil stikken! Neem het zekere voor het onzekere en zorg voor ruim voldoende beademingsapparatuur!

Drs. J. Kerto