fbpx

Ingezonden | Ik maak mij ernstige zorgen! Suriname, sluit onze grenspoorten!

INGEZONDEN– Ik maak mij ernstige zorgen over de komende maanden. Wat staat er te gebeuren? Zal alles wel meevallen of worden wij geconfronteerd met een enorm drama op deze wereld? Hoeveel onschuldige mensen zullen vroegtijdig komen te overlijden?

Zal Suriname gespaard worden? Niemand op deze planeet kan dat zeker weten. Ook de gezondheidsexperts kunnen dat niet prognosticeren! Ook zij, evenals de WHO maken zich steeds ernstigere zorgen over wat er gaat gebeuren! Er is nu een noodsituatie!

Feit is dat er nu al sprake is van duizenden onschuldige doden en enorm veel zieken die aan de rand van de dood staan. Mensen die aan het begin van dit jaar nog vrolijk Nieuwjaar hebben gevierd, maar nu gewoon dood zijn. Zij hadden het voor zichzelf absoluut niet voorspeld: een vroegtijdige dood.

Het coronavirus verspreidt zich steeds sneller in de rest van de wereld. 

Ik weet dat onze Surinaamse overheid de situatie nauwlettend in de gaten houdt. Echter zou ik willen adviseren om toch stringentere maatregelen door te voeren. Wij moeten leren uit de fouten die in januari in andere landen zijn gemaakt.

Zo hebben vliegmaatschappijen veel te laat de vliegvluchten naar en van China stopgezet. Indien dat eerder was gebeurd, hadden wij in de rest van de wereld de verspreiding van het virus mogelijk beter kunnen tegenhouden. De reden waarom er werd gedraald is: geld. Het annuleren van de vluchten naar en vanuit dat land kost de vliegmaatschappijen bakken vol geld.

BEKIJK OOK
1549 kilo cocaïne onderschept in Jamaica niet afkomstig uit Suriname

Ook in Suriname hadden wij veel eerder strenge maatregelen moeten treffen op de grensposten Zanderij, Albina en Nickerie. Wij kunnen ons geen besmettingsgevallen in ons land permitteren. Onze gezondheidszorg staat nu al onder enorme druk. Nu al wacht je soms uren voordat je geholpen wordt bij de spoedeisende hulp van het AZ. Bovendien zijn er nauwelijks genoeg ligplaatsen in het ziekenhuis. Er is ook een tekort aan specialisten, ander noodzakelijk ziekenhuispersoneel, medicijnen en medisch apparatuur.

Hopelijk lukt het om de verspreiding van het dodelijke coronavirus terug te dringen in de rest van de wereld. Maar laten wij niet wachten en zo snel als mogelijk veel strengere en verregaande maatregelen doorvoeren. Het risico op grote ellende in ons land is namelijk veel te groot. Sluit onze grenspoorten zo snel mogelijk! Verbiedt alle vluchten uit Europa!

Drs. J. Kerto