GFC NIEUWS- Wij, ‘tranga uma’s fu Sranan’, oud en jong behoren tot de “generatie gelijkheid”.
Wij hebben allemaal op onze manier, in onze eigen omgeving en onze eigen omstandigheden gevochten voor gelijke rechten, gelijke behandeling en gelijke ontwikkelingskansen voor onszelf en onze dochters.
Wij hebben nog steeds een lange weg te gaan om inderdaad gelijkwaardigheid te bereiken tussen vrouwen en mannen.
Wanneer zal op politiek gebied niet als vanzelfsprekend de voorzitter van de politieke partij, dus 99,99 % een man, de hoogste politieke functie bekleden?
Zal bij de komende algemene, vrije en geheime verkiezingen in Suriname ‘the glass ceiling’ aan diggelen geslagen worden?
Zullen wij eindelijk een significante doorbraak van vrouwen in de politiek beleven?
Hierbij een hint om te voorkomen het afgezaagde argument van : “geen vrouw omdat het een vrouw is “ of “ze moet bekwaam zijn“, te horen. Overigens is dat een eis die we nooit horen wanneer het om een man gaat en wordt dit argument nooit in de mond genomen bij de voordracht van mannen.
Neemt u als leidraad of graadmeter de studieresultaten van vrouwen op alle onderwijsinstellingen in ogenschouw.
Toch denken we niet dat dit de gedachte of zeg maar de grootste zorg is, waarmee de dagelijks als Sranan uma ‘s morgens uit bed stapt.
Ja, we willen gelijke rechten, ja, we willen gelijke ontplooiingskansen , maar wat nu op dit moment veel belangrijker is voor ons vrouwen is dagelijks overleven. In staat te zijn voor ons gezin te zorgen. Dat is de grootste uitdaging waarmee Surinaamse vrouwen elke dag, de hele dag mee geconfronteerd worden.
Hoe geef ik mijn kinderen te eten, hoe stuur ik ze naar school, hoe betaal ik de bus, schoolkleding, medicijnen….hoe geef ik mijn kinderen een goede toekomst?
Vele vrouwen zijn vooral alleenstaand, moeten dikwijls de steun van de vader van de kinderen ontberen en hebben bovendien ook geen baan.
Verbetering in de positie van de vrouw, voornamelijk in die van de alleenstaande moeder om de dagelijkse beslommeringen het hoofd te bieden…., dat is de wens die uitgesproken wordt op de Internationale Dag van de Vrouw anno 2020, 25 jaren na Beijing toen wij nog geloof hadden in een snelle verbetering van de achtergestelde positie van de vrouw. Wat was dat toch een mooi moment met enthousiaste vrouwen uit alle delen van de wereld.
Nu koppelen wij gelijke rechten en gelijke ontplooiingskansen aan lotsverbetering van de gemiddelde Surinaamse vrouw die in armoede leeft met haar gezin. Dit is wat wij willen. Dit is wat wij eisen. Dit is waar wij recht op hebben. Dit is de rechtvaardige strijd van de vrouwen. We, the generation of equality.
Gefeliciteerd met de Internationale Dag van de Vrouw.
Stichting Vrouwen Politieke Alliantie Suriname
Ingezonden| Hoe ver zijn we vandaag?
8 maart 2020 |