fbpx
Ingezonden| Hoe ver zijn we vandaag?

GFC NIEUWS- Wij, ‘tranga uma’s fu Sranan’, oud en jong behoren tot de “generatie gelijkheid”.

Wij hebben allemaal op onze manier, in onze eigen omgeving en onze eigen omstandigheden gevochten voor gelijke rechten, gelijke behandeling en gelijke ontwikkelingskansen voor onszelf en onze dochters.

Wij hebben nog steeds een lange weg te gaan om inderdaad gelijkwaardigheid te bereiken tussen vrouwen en mannen.

Wanneer zal op politiek gebied niet als vanzelfsprekend de voorzitter van de politieke partij, dus 99,99 % een man, de hoogste politieke functie bekleden?

Zal bij de komende algemene, vrije en geheime verkiezingen in Suriname ‘the glass ceiling’ aan diggelen geslagen worden?

Zullen wij eindelijk een significante doorbraak van vrouwen in de politiek beleven?

Hierbij een hint om te voorkomen het afgezaagde argument van : “geen vrouw omdat het een vrouw is “ of “ze moet bekwaam zijn“, te horen. Overigens is dat een eis die we nooit horen wanneer het om een man gaat en wordt dit argument nooit in de mond genomen bij de voordracht van mannen.

Neemt u als leidraad of graadmeter de studieresultaten van vrouwen op alle onderwijsinstellingen in ogenschouw.

Toch denken we niet dat dit de gedachte of zeg maar de grootste zorg is, waarmee de dagelijks als Sranan uma ‘s morgens uit bed stapt.

Ja, we willen gelijke rechten, ja, we willen gelijke ontplooiingskansen , maar wat nu op dit moment veel belangrijker is voor ons vrouwen is dagelijks overleven. In staat te zijn voor ons gezin te zorgen. Dat is de grootste uitdaging waarmee Surinaamse vrouwen elke dag, de hele dag mee geconfronteerd worden.

Hoe geef ik mijn kinderen te eten, hoe stuur ik ze naar school, hoe betaal ik de bus, schoolkleding, medicijnen….hoe geef ik mijn kinderen een goede toekomst?

Vele vrouwen zijn vooral alleenstaand, moeten dikwijls de steun van de vader van de kinderen ontberen en hebben bovendien ook geen baan.

Verbetering in de positie van de vrouw, voornamelijk in die van de alleenstaande moeder om de dagelijkse beslommeringen het hoofd te bieden…., dat is de wens die uitgesproken wordt op de Internationale Dag van de Vrouw anno 2020, 25 jaren na Beijing toen wij nog geloof hadden in een snelle verbetering van de achtergestelde positie van de vrouw. Wat was dat toch een mooi moment met enthousiaste vrouwen uit alle delen van de wereld.

Nu koppelen wij gelijke rechten en gelijke ontplooiingskansen aan lotsverbetering van de gemiddelde Surinaamse vrouw die in armoede leeft met haar gezin. Dit is wat wij willen. Dit is wat wij eisen. Dit is waar wij recht op hebben. Dit is de rechtvaardige strijd van de vrouwen. We, the generation of equality.

Gefeliciteerd met de Internationale Dag van de Vrouw.

Stichting Vrouwen Politieke Alliantie Suriname

Meer nieuws

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.