fbpx
Facebook Pagelike Widget

Ingezonden| Het stemgedrag van de bewoners van Sipaliwini op 25 mei 2020

GFC NIEUWS- Op 25 mei 2020 zijn de Surinaamse kiezers weer naar de stembus gegaan.

17 politieke partijen in Suriname hebben strijd geleverd om zetels. Slecht de politieke partijen als de VHP, NDP, ABOP, NPS, BEP en PL hebben zetel (s) behaald. In dit artikel zal ik extra aandacht besteden aan het district Sipaliwini.

Het district Sipaliwini

Het district Sipaliwini is het grootste district van Suriname. Het heeft een oppervlakte van 130.567 km² ( 79.70% van de oppervlakte van Suriname). De overige negen districten (Brokopondo, Marowijne, Commewijne, Paramaribo, Wanica, Saramacca, Coronie, Para en Nickerie) hebben samen een oppervlakte van 20.30%.

In 2012 ( volkstelling 2012) telde het district Sipaliwini een bevolking van 37.065 zielen (6.8% van de Surinaamse bevolking is in Sipaliwini woonachtig); 79.80% van het Surinaamse grondgebied wordt bewoond door 6.8% van de Surinaamse bevolking. Dit district is zeer dun bevolkt; de bevolkingsdichtheid is (37.065: 130.567) x 1 km²= 0.3 per km². Dit district telt 6 ressorten; 4 DNA-leden; 66 RR- ; 11 DR-leden . Het district Sipaliwini heeft in totaal 81 volksvertegenwoordiger zowel op DNA- als op Regionaal niveau.

Ruim 76% van de bevolking ( 28.183 inwoners ) van Sipaliwini ( tabel 1) bestaat uit Marrons. In de ressorten Tapanahony en Boven-Suriname wonen er in totaal 9.539 + 17.822= 27.361 Marrons (dat is gelijk aan 97.1% van de marronpopulatie).

Als de Marrons hun verstand gebruiken, gaat de NDP met veel moeite genoegen moeten nemen met één zetel in het district Sipaliwini. Dat is ook gebeurd in Sipaliwin.De ABOP behaalde 2 DNA zetel en de BEP 1 zetel.De NDP moest genoegen nemen met 1 DNA- zetel. De Indiaanse kiezers in Suriname stemmen overwegend op de NDP, omdat de voorzitter van de NDP Indiaans bloed heeft. De meeste Indianen wonen in de ressorten Tapanahony, Kabalebo en Coeroeni (zie tabel 1)


Aan de hand van deze cijfers kan ik de conclusie trekken dat de Marrons en de Indianen in het district Sipaliwini heel goed op de NDP gestemd hebben op 25 mei 2015 ( zie tabel 2).

De politieke partijen als MF ( Mega Front van ir. D. Mungra); APS ( Amazone Partij Suriname van R. Artist) en de NOP ( Nationale Ontwikkelings Partij van H. Landveld) hebben samen 71+56 +33 stemmen= 160 stemmen behaald. De tijd, de moeite en de kosten die deze drie partijen gemaakt hebben, is niet in overeenstemming met het politieke resultaat dat zij geboekt hebben in district Sipaliwini. Alles bij elkaar genomen hebben deze drie partijen samen (160: 9.956) x 100%= 1.60% van de stemmen behaald in Sipaliwini.

De politieke sterkte per politieke partij in Sipaliwini op 25 mei 2020

Hardeo Ramadhin

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.