fbpx
Ingezonden| Het district Para op de politieke tafel plaatsen

GFC NIEUWS- Het district Para heeft een oppervlakte van 5.393 km² en telde in 2012 een bevolking van 24.700 zielen ( bron: Volkstelling 2012).

Het district heeft 3 DNA-leden, 55 RR-leden en 9 DR-leden. Alles bij elkaar heeft Para 67 volksvertegenwoordigers op DNA – en op Regionaal niveau.

Het district Para heeft 5 ressorten. Deze zijn: Para- Noord ( 9.703 inwoners); Para-Oost (8.016 inwoners); Para –Zuid (6.113 inwoners); Bigi Poika (525 inwoners) en Carolina 343 inwoners. Tussen 1949 tot en met 1980 mocht het district Para slechts 1 volksvertegenwoordiger naar de Staten van Suriname sturen. De tijden zijn veranderd en vanaf 1987 mag Para 3 DNA-leden kiezen.
Het district heeft grote politieke zonen voortgebracht .Het is belangrijk dat wij onze zonen regelmatig memoreren , waardoor de namen van deze Statenleden in onze gedachten blijven voortleven.


De Paraan, Herkul Ludwig Edmund
L.E.Herkul is drie keren achter elkaar( 1969,1973 en 1977) in district Para gekozen, maar zijn derde termijn heeft hij niet kunnen afronden, omdat de militairen op 25 februari 1980 de politieke regeermacht van Suriname hadden overgenomen met geweren.

Herkul van de NPS behaald in 1969, 1.433 stemmen en zijn grootste politieke opponent, W.P. Cairo van de PNP, behaalde maar 1.084 stemmen.

In 1973 behaalde Herkul 3.873 stemmen en zijn grootste opponent, de PNP’er E.J.Vyent behaalde maar 942 stemmen. In 1977 behaalde de NPS’er Herkul 2.792 stemmen en de VDP’er, W.P.Cairo scoorde maar 1.422 stemmen.
Tussen 1980 tot 1987 mochten er geen politieke activiteiten ontplooid worden. Het kiesstelsel is in deze periode veranderd en vanaf 1987 mag het district Para drie volksvertegenwoordigers naar DNA sturen.

Op 25 november 1987 werden er weer verkiezingen gehouden en het Front ( een combinatie van de VHP, NPS en de KTPI) heeft alle drie zetels van district Para gewonnen. De gekozen DNA-leden waren R.E.Druiventak en H.B. Pinas van de NPS en H.l. Sait van de KTPI. In 1991 behaalde de NPS 1 zetel in Para.

De verkiezingen van 2020 in Para
In 2015 had de NDP alle drie zetels in Para behaald met 7.659 stemmen (65.50% van de stemmen). De andere politieke partijen hadden samen (11.694- 7.659)= 4.035 stemmen behaald (dat was gelijk aan 34.50% van de stemmen). In 2020 had de NDP het veel moeilijker met de oppositionele partijen. De volledige uitslag van de verkiezingen in 2020 in Para was:


De NDP behaalde in 2020 in Para 2 zetels en de combinatie ABOP/PL heeft 1 zetel behaald. Was de NPS met de VHP een lijstverbinding aangegaan (zuiver rekenkundig) was die ene zetel niet naar de ABOP/PL, maar naar de combinatie NPS/VHP gegaan.

De terugval van de NPS in het district Para

Hardeo Ramadhin

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….