Ingezonden | Help een handje de natuur minder te belasten

Met als titel ”De strijd tegen rietjes in de oceanen” stond in het populairwetenschappelijk tijdschrift “National Geographic” een artikel dat mijn aandacht trok. Onderzoek heeft aangetoond dat rietjes sinds de jaren dertig zijn uitgegroeid tot een van de meest gebruikte én onnodige producten op aarde. Activisten willen daar nu verandering in brengen.

Tussen de acht miljoen ton aan plastic afval dat jaarlijks in de oceanen terechtkomt, spelen plastic drinkrietjes niet direct een doorslaggevende rol. En toch staan deze dunne en lichte buisjes – die voor het consumeren van de meeste drankjes volstrekt onnodig zijn – centraal in een groeiende milieucampagne, die mensen moet aansporen om niet langer plastic rietjes te gebruiken en zo bij te dragen aan het schoonhouden van de oceanen.

Doordat ze zo klein en licht zijn, komen ze vaak niet in speciale afvalbakken voor plastic terecht en worden ze dus niet gerecycleerd, zoals in elke kreek, rivier en strand is te zien. En hoewel rietjes maar een miniem deel van de totale hoeveel plastic in de zeeën uitmaken, maakt hun kleine omvang ze tot zeer verraderlijke vervuilers: zeedieren raken erin verstrikt en vissen eten ze op. Een video van wetenschappers die een drinkrietje uit de neus van een zeeschildpad verwijderden, was in 2015 een hit op internet.

Rietjes waren vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw vooral bij frisdranktaps te vinden, maar sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een van de meest gebruikte én onnodige producten op aarde. Er bestaan geen cijfers over aantallen, maar alleen al in de VS worden elke dag een half miljard rietjes gebruikt, aldus de National Park Service. Behalve voor mensen met medische behoeften zijn rietjes niet nodig om dranken of water te kunnen drinken.

Maar niet alleen drinkrietjes werden steeds populairder, ook de campagnes tegen deze plastic buisjes. Sommige actiegroepen hebben opvallende namen als Straw Wars (in de Londense wijk Soho) of Straws Suck, van de internationale Surfrider Foundation. Andere zijn opgezet door wel heel jonge milieuactivisten, zoals de campagne ‘OneLessStraw’, door broer en zus Carter en Olivia Ries, die toen acht en zeven jaar oud waren.

“Het is een begin, een startpunt,” zegt Adrian Grenier van de Lonely Whale Foundation, een non-profitorganisatie. “Vaak voelen mensen zich overweldigd door de schaal van het probleem en geven het op. We hebben iets nodig dat voor gewone mensen elke dag haalbaar is, dus laten we daar beginnen. En vanaf dat punt kunnen we verder kijken.”

Een milieuvriendelijk alternatief is gevonden in 100% natuurlijk, handgemaakt en eindeloos herbruikbare bamboe rietjes. Bamboe rietjes zijn een perfect en simpel alternatief voor wegwerprietjes.

Een kleine verandering, maar wel met een grote impact; het voorkomt immers een gedeelte van het immense plastic zwerfafval in de oceanen.

Maak ook in Suriname het verschil!
Vertel de ober of serveerster dat je geen plastic rietje wilt
Indien je dat toch wil, vraag naar een milieuvriendelijk rietje
Neem je eigen bamboe rietje mee
Deel het op social media met #StopSuckingPlastic

Zijn de bamboerietjes in Suriname verkrijgbaar?

Ja. E-mail naar [email protected] of bel naar 8984781.

Deze bamboe rietjes kun je gemakkelijk meerdere malen gebruiken. Bamboe is van nature heel hygiënisch en dus heel geschikt als herbruikbaar rietje. Omdat de rietjes gemaakt zijn van natuurlijke rietstengels is ieder rietje iets anders van dikte. Het materiaal is verder erg stevig en dus heel lang met veel plezier te gebruiken, opnieuw en opnieuw.

Met het meegeleverde ragerborsteltje zijn de rietjes van binnen goed te reinigen.

Suriname, help een handje mee de natuur minder te belasten!

Don Visbeen