fbpx
Facebook Pagelike Widget

Ingezonden| Grote Noodzaak voor Noodfonds

GFC NIEUWS- De huidige Covid-19 crisis leert ons dat ook Suriname niet bespaard blijft van virussen en epidemieën.

We zijn er altijd vanuit gegaan dat Suriname een gezegend land is, wat inderdaad het geval is gelet op de natuur, natuurlijke grondstoffen, minimale natuurrampen en een diverse bevolking die in harmonie met elkaar leeft. Toch moeten we realistisch blijven.

Ook toen de uitbraak van Covid-19 in China en de Europa vergevorderd was, dachten we dat het een ver-van-mijn-bed-show was. En pas toen de eerste meldingen van onze buurlanden bekend werden, vroegen velen zich af; wat als Surinamers besmet raken?

De grenzen bleven lange tijd open en het leek alsof we uitkeken op de eerste besmette persoon. En ja, het was raak. Na het eerste geval brak paniek uit. Vele winkels sloten hun deuren, prijsopdrijving (mede door de koers), burgers die aan het hamsteren waren, etc.

Wanneer burgers niet tijdig informatie krijgen over een pandemie, gebeurd dit. Door het sluiten van openbare activiteiten leven vele mensen nu in onzekerheid. Ze hebben geen inkomsten bron, terwijl ze nog elke dag voeding voor hun gezin op tafel moeten zetten. Er zijn vaste lasten die zij moeten betalen, zoals hypotheken, die verstrekkende gevolgen hebben, indien zij daaraan niet voldoen.

Er is vanaf eergisteren, zondag 29 maart, een partiële lockdown afgekondigd. Een goed besluit van de Vader des Lands. De politie en militairen zullen dus optreden tegen mensen die in overtreding gaan. Dit geeft een beter veiligheidsgevoel.

Het lijkt er zelfs op dat er minder roofovervallen zijn.

Want de onderwerpen die ons de afgelopen periode bezig hebben gehouden, zoals berovingen, aanrijdingen met zwaargewonden of tekort aan benzine, etc. zijn nu overschaduwd door Covid-19.

Door de veiligheidsmaatregelen die zijn aangekondigd, en nota bene toegejuicht moeten worden, is er echter een extra financiële druk op onder meer de staatskas, de gezinnen en de gezondheidszorg.

Bij dat laatste hebben we gezien dat er Cubaanse artsen zijn gehaald en de Covid-19 om ons te helpen met deze strijd. Een belangrijke vraag rijst hierbij; van waar komen de financiële middelen?

Na deze periode zullen we het horen.

We kennen allemaal het gezegde; een appeltje voor de dorst, dat we van kleins af aan leren. De uitbraak van Covid-19 en de economische crisis leert ons dit gezegde bij de daad te voegen. Niet alleen als burger maar ook op regeringsniveau.

De mens is dé belangrijkste schakel binnen de economie. En als deze schakel ziek is of in problemen zit, kan het compleet systeem uit elkaar vallen. We moeten het dus voorkomen. Elkaar de schuld geven, wie geld heeft en wie niet werkt niet.

Laten we uit deze gebeurtenissen leren om voor de toekomst een noodfonds op te zetten, zodat we elke situatie kunnen opvangen en gezamenlijk, zowel fysiek gezond als ook financieel gezond, uit problemen kunnen komen.

Mediacommissie PRO

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…