fbpx

Ingezonden| Even terug in de tijd: 48 jaar karate in Suriname

GFC NIEUWS- Op 7 mei herdachten wij het feit dat Sensei Cecil Tirion voor het eerst in Suriname de karatesport introduceerde.
Op die dag opende hij de eerste karateschool in ons land. Hij behoorde tot de eerste groep zwarte banders met Surinaamse roots die in Nederland in de beroemde karateschool van Shihan Loek Hollander in Rotterdam zijn eerste dan behaalde .Dit vond plaats tijdens het internationale trainingskamp in Ellecom. Ook Shihan Hedwig Lobman slaagde toen voor het eerste dan examen (eerste zwarte band graad).
In de afgelopen 48 jaar heeft de karatesport op verschillende momenten ups en downs gekend. Door onze landgenoten sportief kennis te laten maken met de specifieke kyokushin technieken werd de basis gelegd voor de beoefening van het kyokushin karate (de harde vorm van karate) in Suriname.
In een later stadium moest karatesportbeoefening overgaan tot een semi-contact trainingswijze. Dit was noodzakelijk om te kunnen meedoen aan de wedstrijden in het kader van de olympische spelen. Toch werd voor de liefhebbers aandacht besteed aan de harde trainingswijze van het kyokushin.
Gaandeweg richtte Cecil Tirion in 1982 de Surinaamse Karate Associatie op. Vanwege ernstige interne conflicten week de grondlegger van de karatesport in Suriname uit naar een ander sportpodium.
Zo werd in 1986 de Amateur Karate Unie opgericht. Via regelmatige trainingen, trainingskampen, nationale en internationale wedstrijden, kyu- en dan graad examens, scheidsrechters cursussen ,contacten met internationale personen (op sportief en bestuurlijk niveau) heeft de karatesport een bepaald niveau en gezag weten te bereiken. Het past dan ook een ieder die zijn/haar bijdrage heeft geleverd tot de ontwikkeling van deze sport hier te lande dank te zeggen.
Wij spreken de hoop uit dat de oneigenlijke aspecten(die zijn er helaas ook) in de ontwikkeling van deze sport spoedig een meer karate-doelgerichte weg zullen inslaan.
Samenvattend willen wij de hele Surinaamse gemeenschap, in het bijzonder de karatesportbeoefenaars, feliciteren met 48 jaar karatesport beoefening en beleving in ons land.
Amateur Karate Unie

BEKIJK OOK
Jongerenraad BEP gaat op verkiezingstoer