GFC NIEUWS- Mirjam wil graag dokter worden. De veertienjarige leert snel en is een doorzetter. Toch is de kans klein dat ze het haalt.
Haar vader is al heel lang uit beeld. Ze voelt zich erg eenzaam. Een bekend Afrikaans gezegde luid: “It takes a village to raise a child.” Dit spreekwoord betekend niet dat veel verschillende mensen in een dorp een kind moeten grootbrengen.
Het spreekwoord geeft aan dat het grootbrengen van een kind niet alleen een zaak (of verantwoording) is van de moeder maar van een hele gemeenschap. Elk pasgeboren kind is een uniek en kostbaar geschenk dat door ons allemaal zou moeten worden verwelkomd. De zorg voor een kind begint lang voor de geboorte en zelfs de conceptie.
Aanstaande ouders kunnen zich oriënteren en voorbereiden door te praten met ervaren (groot)ouders/familieleden/vrienden en samen films te kijken of boeken te lezen over ouderschap en opvoeding.
Aanstaande ouders kunnen zich ook voorbereiden op de uitbreiding van het gezin door te investeren in hun onderlinge relatie. Dit zal hun kind ten goede komen.
Kan elke moeder genieten van haar zwangerschap?
Bij stressfactoren als huiselijk geweld, woningnood of moeilijke toegang tot zwangerschapscontroles waarbij er lang moet worden gewacht op harde banken, is dat genieten al moeilijker.
Wat dat laatste betreft zijn de bijgekomen RGD poli’s toe te juichen. Huisvesting, gezonde voeding, toegankelijke gezondheidszorg, veiligheid en goede toekomstperspectieven zijn basisbehoeften voor een toekomstige moeder.
In Suriname is een moeder met haar kleine baby na twee dagen in het ziekenhuis voor verdere zorg in die belangrijke eerste periode na de bevalling aangewezen op haar eigen netwerk. Een moeder zonder familie of vrienden heeft een serieus probleem.
Betaalbare wijkverpleging vanuit de vele nieuwe poli’s zou alvast een grote stap in de goede richting zijn. De overgang vanuit de veilige warme baarmoeder is al heel wat voor een pasgeborene.
Het geven van borstvoeding stelt een kind gerust en helpt het om te wennen aan de nieuwe omgeving. “You never get a second chance to make a first impression”. Vooral als het gaat om geboorte blijkt de first impression van een kind een blijvende invloed te hebben op de kwaliteit van de rest van het leven. Een kind dient zich veilig en welkom te voelen.
In de eerste drie jaren leert het kind meer dan in de rest van zijn leven. Denk maar eens aan essentiële vaardigheden zoals goed ademen, zelf omdraaien, zitten, staan, lopen en vooral praten. De hersenen draaien op volle toeren.
Om zich optimaal te kunnen ontwikkelen moet een kindje zich veilig en welkom voelen. Borstvoeding is hierbij belangrijk en elke moeder zou er daarom alle tijd gelegenheid en ruimte voor zou moeten krijgen. Moedermelk voedt een baby niet alleen, maar beschermt hem ook.
Moedermelk bevat volop goede bacteriën, antistoffen, en hormonen, die allemaal helpen om infecties te bestrijden, ziekten te voorkomen en bijdragen aan een normale gezonde ontwikkeling. Vrijwel alle ouders houden van hun kind en willen het daarom het beste geven.
Voor alleenstaande moeders is de combinatie moederschap en werk een moeilijke kwestie. Te veel bedrijfsleiders vinden een zwangere werknemer nadelig voor het bedrijf. Vooral mannelijke werkgevers dienen zich meer bewust te zijn van de belangrijke bijdrage die elke zwangere levert aan een gezond groeiende samenleving.
Moeders leveren de arbeiders en leiders van de toekomst. Bedrijven met visie en vaderlandsliefde geven moeders alle ruimte om parttime te werken, borstvoeding te regelen, kinderen te brengen of op te halen van school. Of thuis te blijven met een ziek kind.
Overheden die zich bewust zijn van de waarde van hun jongste burgers zorgen ervoor dat afwezige vaders financieel zorg voor hun kind dragen. Zorg voor de naleving van de alimentatieplicht is in het belang van het kind.
Vaders die hun zorgplicht ontlopen moeten door artsen maatschappelijke werkers of uiteindelijk misschien een rechter worden gewezen op hun verantwoordelijkheid en zorgplicht. Vaders dienen bewust te worden betrokken bij de opvoeding van kinderen.
Moeders die zeggen: “Ïk heb geen man nodig” schaden daarmee vooral hun eigen kinderen en daarmee ook zichzelf. Pre natale en postnatale zorg (1), beleid op naleving alimentatieplicht (2), kindvriendelijk bedrijfsleven (3), zijn alvast drie zaken die we op in het belang van een kind niet alleen kunnen overlaten aan zijn of haar moeder.
DOE partij is ontstaan vanuit een verlangen naar een Suriname met eerlijke kansen voor een ieder. Burgers en beleidsmakers kunnen niet zonder elkaar. Er moeten nog veel meer stappen worden gezet naar een kindvriendelijk Suriname.
Is een kindvriendelijk Suriname ook uw verlangen? DOE dan, wat nodig is.
Gloria Lie Kwie Sjoe
Ondervoorzitter DOE
Ingezonden| Drie stappen naar een kindvriendelijk Suriname
18 januari 2020 |