fbpx

Dress to impress

GFC NIEUWSREDACTIE- Onlangs schrok ik van een ingezonden stuk getiteld ”Waarom Surinamers er vaak zo beroerd en onverzorgd uitzien” geschreven door C. van der Kley Den Haag, die zich zelf omschreef als een jonge modieuze vrouw die kortstondig Suriname had bezocht.
Zelf ben ik ook in Den Haag geboren en getogen en woon sinds 2009 in Suriname. Ook ik heb een modeverleden, maar ben meestal op z’n Hollands lekker makkelijk en in vrijetijdsmode gekleed.

Ze was in haar korte verblijf overdag naar een druk plein vlakbij de grote Markt in Paramaribo geweest, waar zij constateerde dat de mensen slordig en niet netjes gekleed zijn en in oude mode lopen.

De dames met een maatje meer gewoon aantrekken waar ze zin in hebben waarvan ze vond dat dat echt niet kan.

”Wat een verschil met wat ze ziet als ze op een drukke zaterdag gaat winkelen in de Albert Heyn in Den Haag, Zoetermeer of Rotterdam. Significant verschil!” gaf ze aan, maar waarom vergeleek ze niet met een Hobbema plein dat ook vlak bij de markt is in Den Haag, waarom met een Albert Heyn? Of was ze naar Choi of Tulip gegaan. En waarom zo een onaardig bericht in de media plaatsen?

BEKIJK OOK
Personeel directoraat Volkshuisvesting sluit poorten uit onvrede

Eigenlijk in mijn beleving leek het alsof ze het niet over Surinamers had. Ik weet niet beter dan dat de gemiddelde Surinamer er juist veel waarde aan hecht keurig netjes verzorgd gekleed de deur uit te gaan, gepoetste schoenen, gestreken kleding, geen vlekken er op, niks kapot en gebaad.

Jammer dat ze zich in kringen en op plaatsen heeft begeven waar ze deze indruk heeft opgedaan. En inderdaad over smaak valt niet te twisten. Wat de één aantrekkelijk vindt kan de ander extreem lelijk en onverzorgd eruit vinden zien.

Met dit stuk wil ik toch tegenspreken dat hoe zij het generaliserend bracht niet klopt, het lijkt alsof ze expres het tegenovergestelde heeft gedropt in het bericht.

Surinamers wassen zich standaard twee tot drie keer per dag met dat tropische weer, trekken schone gestreken onbevlekte kleding aan. En mode? Ga naar de juiste gelegenheden [geen plein vlakbij de markt dus] en je ziet ”dress to impress”.

Cinny Gangadajal

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Het verkrachten en mishandelen van Surinaamse vrouwen lijkt het nieuwe normaal