fbpx
Facebook Pagelike Widget

Ingezonden| De Nederlandse taal

GFC NIEUWS- Suriname is sedert 25 november 1975, met behoud van de Nederlandse taal, onafhankelijk geworden van Nederland. In Suriname wordt nog steeds ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) gesproken.

Een geluk voor de voormalige kolonie is dat ze niet veel hoeven te ondernemen om de taal in stand te houden. Ze hoeven het wiel immers niet uit te vinden. Maar het wiel moet wel correct gebruikt worden.

De officiële taal in dit Zuid-Amerikaanse land is nog steeds de Nederlandse. Alhoewel er heel veel andere talen worden gesproken in dit land, blijft het Nederlands de officiële taal en wordt die taal ook op scholen onderwezen. Wat wel heel opvallend is, dat bepaalde woorden en begrippen een totaal andere inhoud c.q. betekenis hebben, en ook dusdanig worden gebruikt en geïnterpreteerd dan in het moederland.

Ik wil dit aantonen middels 3 voorbeelden. Het eerste voorbeeld dat opvalt is het woord ‘aanmelden’. Volgens de diverse bronnen op Google betekent aanmelden: je op een of andere manier digitaal en of elektronisch vergewissen.

Laten we in het onderwijs blijven. Als een leerling de klas wordt uitgestuurd, zegt de leerkracht: ‘Ga je bij de directeur aanmelden.’ Hij bedoelt: ‘Ga je melden bij de directeur.’Aanmelden is digitaal of elektronisch. Melden is je lijfelijk ergens begeven.

Ga je naar diverse kantoren in Suriname dan lees je het opschrift bij het loket van dat kantoor;

Hier aanmelden (moet zijn : Hier melden).

Het tweede voorbeeld is het woord ‘afschrijven’. Vaak lees je of hoor je dat een leerling van een bepaalde school is afgeschreven. Afschrijvingen vinden overwegend plaats op roerende goederen en niet op mensen. Men bedoelt dat die leerling van school is uitgeschreven.

Het derde voorbeeld is het woord ‘afschrikken’. Ik zal bij het onderwijs blijven en middels een voorbeeld de inhoud van dit woord presenteren. Mijn zoon zit in het 2e leerjaar van de MULO.

Hij heeft in het 1e leerjaar zijn best gedaan. Hij is bevorderd.Bij het ophalen van het eerste rapport uit leerjaar 2 heb ik een afspraak met zijn klassenvoogd (mentor) gemaakt voor de ouderochtend.

Als ik tegenover de leerkracht aan tafel zit, haalt de leerkracht het rapport van mijn zoon uit een stapel die op het bureau ligt.De leerkracht slaat het rapport open en kijkt verbaasd, met gefronste wenkbrauwen en met zijn hand voor de mond, naar mij en spreekt de volgende woorden:

‘Ik schrik van zijn cijfers’.( met wijdgespreide ogen).

Er gaat een hele, vervelende rilling door mijn lichaam als ik dit de meester hoor zeggen. Wat heeft mijn zoon gedaan? Dit gesprek zal vast niet prettig worden.

De meester geeft het rapport ter inzage aan mij. Ik zie alleen maar achten en negens op de lijst. Ik kom gelijk tot rust.Waarom of waarvoor was de meester geschrokken? Of bedoelde hij te zeggen van: ‘Ik ben echt onder de indruk van zijn resultaten of ik ben echt tevreden met zijn inzet of hij heeft echt boven mijn verwachtingen gescoord.’

Je schrikt van iets ergs, verschrikkelijks of angstaanjagends toch?

Namens de stichting
“5 juni 1873”
De voorzitter
Hemantkumar Biere

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…