fbpx

Ingezonden| De herdenking van 147 jaar Hindoestaanse Immigratie en Covid-19

GFC NIEUWS- Met 72 actieve cases, 145 personen in quarantaine en het onbekend zijn van de bronnen van besmetting, heeft de regering Code Rood en een soft total lockdown afgekondigd. Een vereende aanpak om verdere verspreiding tegen te gaan is dringend vereist.
Er is geen ruimte voor stagnatie van welke aard dan ook, zoals het bindend verklaren van de uitslag van de verkiezingen en/of het vertragen van het proces tot formering van een nieuwe regeringscoalitie. Tot dan moet de huidige regering zorg dragen voor rust en genoeg middelen om de verdere uitbraak van Covid-19 tegen te gaan.
De Pertjajah Luhur (PL) leeft mee met het volk, dat gebukt gaat onder de gevolgen van zowel het Covid-19-virus als de financiële problemen vanwege het verkwistend beleid van de afgelopen jaren. Door het financieel wan- en leenbeleid is niet gespaard voor tijden van nood of een ramp, zoals deze waarin we thans verkeren, om het volk te kunnen voorzien van de meest noodzakelijke zaken, zoals medicijnen en basisgoederen.
Om een exponentiële uitbraak van het coronavirus in te dammen, is het zeer belangrijk de afgekondigde covid-19 protocollen na te leven. De maatregelen die de regering via het Covid-19 Managementteam heeft aangegeven dienen daadwerkelijk te worden uitgevoerd. De controle en screening bij grensposten, het betrekken van alle nodige instanties om de burgers in te lichten en een strengere controle op mensen die het land illegaal binnenkomen is essentieel.
De frontliniewerkers, die zich dag en nacht inzetten om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en de positief geteste burgers zo effectief mogelijk te behandelen, wensen we heel veel kracht toe. Zij zijn voor een belangrijk deel de reden dat we als volk de hoop niet verliezen. Het is onder deze omstandigheden dat vandaag 147 jaar Hindoestaanse Immigratie wordt herdacht.
In totaal 34.304 Hindoestaanse immigranten werden na de afschaffing van de slavernij vanuit India naar Suriname overgebracht om onder meer te werken op de cacao-, katoen- en suikerrietplantages. Zij maakten een sprong in het diepe door naar een onbekend, ver land te reizen op zoek naar een beter leven. Ze overleefden de bar slechte leefomstandigheden en bloeiden. Ongeveer 27% (bijkans 150.000) van de Surinaamse bevolking is van Indiase afkomst.
Zij spreken, naast het Nederlands als officiële voertaal, hun eigen Sarnami, een van oorsprong Indiase taal die beïnvloed is geworden door de multiculturele rijkdom van Suriname. Zij hebben ook een nieuwe muziekstijl (baithak gana) ontwikkeld, een mix van traditioneel en nieuw. Deze vorm wordt beïnvloed door de Creoolse samenleving in Suriname. Surinamers van Hindoestaanse afkomst zijn veelal actief in handel en landbouw. Ze tellen vele artsen, advocaten en docenten, maar zijn ook werkzaam in de dienstensector.
De Pertjajah Luhur is er trots op ook Surinamers van Hindoestaanse afkomst te mogen hebben in haar gelederen en groeit steeds meer uit tot een nationale partij. Zij wenst de totale Surinaamse gemeenschap een aan de Covid-19 aangepaste, bezinningsvolle en gezegende herdenking van 147 jaar Hindoestaanse Immigratie toe.

BEKIJK OOK
Bewaker visbedrijf en kompanen aangehouden voor diefstal grote partij garnalen