INGEZONDEN| De gevolgen van een veroordeling van Bouterse voor de NDP

GFC NIEUWS- Een goede politieke leider weet kiezers aan zich te binden.

Hij spreekt de man van de straat aan en geeft het volk hoop. De oude politieke leiders zoals Pengel, Lachmon, en Arron waren allemaal zulke charismatische leiders. Zij hebben hun partijen naar grote hoogten gebracht.

Maar, de andere kant van de medaille is dat deze leiders nooit hebben gedacht aan hun opvolging. Ze gingen er van uit dat ze tot de dood op de voorzittersstoel zouden blijven zitten.

Doordat de continuïteit niet werd gewaarborgd, valt de partij na hun vertrek in een groot gat. Verschillende afsplitsingen ontstaan, en de achterban verlaat massaal de partij. Kijk maar wat is gebeurd met PSV, NPS, VHP, SPA, etc.

Kiezers hebben het vacuüm dat is ontstaan door deze ontwikkelingen opgevuld met de persoon van Desi Bouterse. Hij is een krachtige leider en heeft de NDP naar ongekende hoogten gebracht.

Maar, nadenken over de opvolging van Bouterse wordt nu ook dringend. Hij is inmiddels al bijna 75 jaar oud waarvan 32 jaar voorzitter van de NDP.

Als hij weer president wordt, zal hij bij de volgende verkiezingen in 2025 bijna 80 jaar zijn. Ouderdom zal een rol spelen en waarschijnlijk is dat nu al zo.

Zo valt het op dat Bouterse veel minder aanwezig is in het veld. Dit is mogelijk te verklaren door de medische issues waarmee hij te kampen heeft. Ook in DNA is hij sporadisch aanwezig en vaak helemaal niet zoals bij de behandeling van de belangrijke Suralco-deal.

Maar nog belangrijker is het probleem van het decemberproces. De strafeis van 20 jaar heeft reeds veel schade veroorzaakt aan de NDP. Als nu ook een veroordeling komt, dan zal de NDP daarin worden meegesleept.

Het gevolg zal zijn zetelverlies in 2020. De gemiddelde kiezer zal niet graag met een moord veroordeelde willen worden geassocieerd.

Daarnaast zal door het vonnis ook binnen de NDP zelf veel verdeeldheid ontstaan. Bepaalde groepen zoals Simons zullen gaan eisen dat Bouterse opstapt.

Zoals bekend heeft Simons publiekelijk aangegeven bij een veroordeling niet onvoorwaardelijk achter Bouterse te staan. Zij heeft een sterke eigen mening en is doelgericht. Dit was duidelijk zichtbaar toen Simons bij de behandeling van de Suralco deal gewoon uit DNA wegliep.

Bij anderen begint het ook al te broeien. De jongeren zoals Adhin, Misiekaba, Bouva, en Akiemboto ruiken al bloed. De oude garde zoals Parmessar, Sardjoe, Alibux, Abrahams, Lackin, etc. zullen ook een gok willen wagen om de voorzittersstoel te bezetten.

Door het gevecht zal de NDP worden verzwakt en zullen er afsplitsingen ontstaan. Precies zoals dat bij de oude politieke partijen is gebeurd!

Let wel, ik zeg niet dat er zeker een vonnis komt. Maar áls het komt, dan moet de NDP worden behoed voor een interne oorlog. Dat kan alleen als er een opvolger is benoemd. Dat zal zorgen voor rust en eenheid in de partij. De Bijbel leert ons dit in Numeri 27:17-21.

Ik heb er alle geloof in dat Bouterse niet zal toestaan dat de NDP hetzelfde overkomt als de oude politieke partijen. De NDP is niet een persoon maar is een beweging.

Ik doe daarom in het belang van de NDP een beroep op de partijleiding: Wacht niet tot het te laat is en zet de kwestie van opvolging zo snel mogelijk op de agenda!

Xaviera Bouterse

Overige berichten