fbpx




Ingezonden| Chronische pijn een groot gezondheidsprobleem

GFC NIEUWS- Wereld Fysiotherapie Dag wordt sinds 1996 op 8 september herdacht.

Het thema dit jaar was chronische pijn. Velen worden hiermee geconfronteerd en het zorgt voor ongemak, arbeidsongeschiktheid, isolatie en ook depressie.

De Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF) is sinds 1974 lid van de World Confederation for Physical Therapy die deze speciale dag heeft ingeroepen.

De SVF wil aangeven dat chronische pijn ook haar aandacht heeft. Er lopen genoeg personen in ons land rond met pijn die al langer dan drie maanden aanwezig is. Men denkt vaak dat er niets meer aan te doen is.

Afhankelijk van de ernst en de oorzaak hiervan, is het altijd raadzaam om samen met uw behandelende huisarts of specialist, naar oplossingen te zoeken. Het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat u de rest van uw leven alleen medicatie moet gebruiken. Of ermee moet leren leven.

Indien fysiotherapie volgens u gewenst is, maak het dan ook bespreekbaar. Ook kunt u zonder verwijzing direct een afspraak maken bij de fysiotherapeut.

Chronische pijn heeft meestal geen relatie met weefselschade en kan jaren aanhouden. Er is sprake van een overgevoelige reactie van het lichaam op een eerder waargenomen gevaar. Statistieken tonen aan dat Lage Rugpijn wereldwijd meer beperkingen veroorzaakt dan andere aandoeningen.

Slechts 1-5% van Lage Rugpijn wordt echter veroorzaakt door een ernstige ziekte of aandoening. Als pijn lang duurt krijgt men problemen om goed te functioneren thuis en daarbuiten. Mensen tonen vaak ook een ‘vermijdingsgedrag’ en kunnen angstig zijn om activiteiten te doen. Er wordt al snel aangehaald dat ze iets niet kunnen of mogen doen vanwege de pijn.

Bij de fysiotherapeut kan iemand met chronische pijn na onderzoek een behandelplan aangeboden krijgen specifiek voor diens klachtenpatroon. De mensen ontwikkelen vaardigheden voor pijnmanagement.

Ook bij chronische pijn zal beweging horen en de fysiotherapeut heeft de nodige expertise om begeleiding hierin te geven. In alle richtlijnen wordt oefenen als onderdeel van de behandeling van chronische pijn aanbevolen.

Wij beogen natuurlijk dat de hulpvrager zowel fysiek als mentaal weer actief deelneemt in de maatschappij. Desnoods op een aangepast niveau. Uiteindelijk gaat het erom dat de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie

Meer nieuws

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…