fbpx

Ingezonden| Black Lives matter!

GFC NIEUWS- Als zwarte man kan ik genoeg voorbeelden aanhalen van witte privilege en de racisme die ik heb mogen ervaren.
Ik besef dat men mij zal beschuldigden van het innemen van een slachtoffer rol en de onbereidheid het verleden los te laten. Dit is voor mij de reden anderen aan het woord te laten.
In 2004 vertelden enkele witte 12/13 jarige leerlingen mij dat ze, als kwajongensstreek, vaak spullen stalen in supermarkten. Mij werd voorgehouden dat ze altijd een donkere klasgenoot meenamen omdat ze wisten dat men op die zouden letten en zij daardoor vrij spel hadden.
Het was een eyeopener voor mij te merken dat reeds op jonge leeftijd witte mensen zich bewust zijn van hun privilege.
Een witte vriend vertelde mij dat hij zich nooit bewust was geweest van witte privilege en racisme. Zijn donkere partner die hem haar ervaringen vertelde vond geen gehoor. Nadat hij op begon te letten werd hij zich ervan bewust hoe men op subtiele wijze racisme bedreef. Het eist dus observatie van de witte mens om racisme te ontdekken daar ze zelf daar geen last van hebben.
Een Javaans-Surinaamse vriend die werkzaamheden verricht die hem verplichten de woningen van burgers te betreden vertelde mij dat hij regelmatig merkte dat zijn donkere collega de toegang werd hij geweigerd. In dit geval blijkt dat racisme in intensiteit toeneemt naar gelang de hoeveelheid Melanine.
Racisme in Nederland is nogal subtiel en wordt openlijker tijdens de Sinterklaasviering. In Amerika is racisme veel openlijker en gewelddadiger, zie de slavernij periode, de periode van Jim Crow en heden ten dage.
De over het algemeen vreedzame protesten in Amerika en grote delen van de wereld geven duidelijk aan dat velen, ook van verschillende etnische groepen, door hebben dat er een einde moet komen aan de heersende systematische racisme.
Politici, bedrijven, sport organisaties in Amerika hebben toezeggingen gedaan om racisme in al zijn vormen en uitingen te bestrijden.
Stomverbaasd was ik dus toen Ik toevallig terecht kwam bij het programma Up!Network, verzorgd door Shashi Roopram en Avish Jajairam, die terwijl In Amerika er consensus is bereikt dat er sprake is van systemic racism, zij dit in alle toonaarden ontkennen.
Het is heel jammer dat ze hun cultuur waarin Zwart gelijk staat aan minderwaardigheid, gezien de positie van de Dalits, ondanks hun verblijf in het Westen niet kunnen loslaten.
Verbijsterend is de betoog van Mevrouw Luzmila Kasanradji in Suriname Herald, die de 8.46 min durende moord van George Floyd bagatelliseert als “de dood” terwijl ze het heeft over de Vreselijke plunderingen gepleegd tijdens de protestacties. De moord op George Floyd die via de media te zien was, is duidelijk minder erg in haar ogen.
Ze heeft het over Gewelddadige uitspattingen die gepaard gaan met vernietigen van standbeelden die geschiedenisbewijzen zijn. Wederom blijkt de moord van George Floyd minder erg te zijn dan het vernietigen van standbeelden van slavenhouders.
Weet drs. Luzmila Kasanradji niet dat standbeelden/monumenten als eerbewijzen dienen aan helden/heldinnen of om slachtoffers te herdenken? Is deze mevrouw zich ervan bewust dat we alles over 2e wereldoorlog weten alhoewel we geen standbeelden van Hitler, Goebels en Mussolini hebben?
Quote” Het is aan te nemen dat een black person, hardwerkend met een goed fatsoenlijk karakter een succesvol leven kan leiden en nauwelijks last van het racisme zal ondervinden”.
Deze uitspraak van drs Luzmila Kasanradji impliceert dat alleen zwarte personen die lui zijn een onfatsoenlijk karakter hebben racisme ondervinden en dat het in principe gerechtvaardigd is.
Zijn de 6 miljoen Joden die zijn vergast in Auschwitz luie onfatsoenlijke mensen geweest, is de Armeense genocide het resultaat omdat het luie en onfatsoenlijke mensen waren?
Ze doet dus ook uitspraken over de zwarte Surinamers die volgens haar al langer dan 60 jaar de gemeenschap splijten met hun racisme naar de Hindoestaanse Surinamers toe.
Mevrouw Luzmila Kasanradja, doet tal van ongefundeerde en racistische uitspraken die een drs onwaardig zijn.
Ik wil een beroep doen op al mijn (voormalige)landgenoten in Suriname en in Nederland die geen Afrikaanse afkomst hebben en mijn Zwarte broeders en zusters die hunkeren naar een aai over hun bol van de witte man: Stop met het verlenen van hand en spandiensten aan de witte racisten, ze zullen jullie nooit als gelijken beschouwen.
Mevrouw Jane Elliot heeft tijdens een lezing aan haar publiek gevraagd, bestaande uit witte mensen, op te staan als ze dezelfde behandeling zouden willen hebben die zwarte mensen in Amerika krijgen. Niemand is opgestaan!
Ik ben ervan overtuigd dat Roopram, Jaijaram en Kasanradja ook niet zouden zijn opgestaan.
BLACK LIVES MATTER sluit niemand uit, maar vestigt de aandacht op een specifiek probleem.
A.Engelhart

BEKIJK OOK
Onlineregistratie babyvoeding voor baby’s jonger dan 1 jaar nog steeds mogelijk