Ingezonden| Adhin versus Akiemboto

GFC NIEUWS- Het is in Suriname nog steeds zo dat de gemiddelde kiezer etnisch stemt.

Dit gegeven komt ook in de samenstelling van de kandidaten bij de NDP duidelijk tot uiting. Elke kiezer moet in staat zijn iemand te identificeren die “op hem lijkt”. Een partij die zich alleen op één etnische groep richt, heeft bij voorbaat al verloren.

Hindoestanen maken ongeveer de helft van de bevolking uit. Bij deze groep kan je dus bij uitstek politieke winst behalen. Veel Hindoestaanse kiezers hebben in 2015 op de NDP gestemd. Dit is gekomen doordat Ashwin Adhin als vicepresident werd gepresenteerd.

Het grote voordeel van Adhin in 2015 was zijn familienaam en het feit dat hij gestudeerd heeft. Dit heeft veel Hindoestanen naar de NDP getrokken.

De NDP heeft in 2020 echter een groot probleem. In deze regering zijn er niet of nauwelijks Hindoestanen te bespeuren. Dit heeft gezorgd voor grote ontevredenheid bij de Hindoestaanse kiezer. Adhin kan nu niet meer als compensatie hiervoor worden gebruikt.

De romantiek van Adhin is allang voorbij. Zijn reputatie is de afgelopen tijd enorm aangetast door vele schandalen. Daarnaast lijkt het alsof Adhin meer bezig is met India dan met Suriname. Adhin is dus geen optie meer in 2020.

Maar als er geen Hindoestaan als nieuwe kandidaat wordt gepresenteerd, dan zal dat leiden tot een uitstroom van de Hindoestanen naar de VHP.

Maar welke andere NDP Hindoestaan zou kunnen voldoen? De kandidaat zal populair moeten zijn. Maar hij moet ook ervaring hebben als minister of in het parlement.

Personen zoals Parmessar, Doekhie, Abdoel, Gangaram Panday, hebben wel ervaring, maar zijn helemaal niet populair. Ze hebben een slechte reputatie en spreken de jongeren ook niet aan.

Jonge DNA-leden zoals Ilahibaks en Ramsahai hebben geen uitstraling en niemand kent ze. Oude koeien uit de sloot, zoals Alibux zijn al helemaal geen optie. En ook om iemand van de VHP weg te kapen, is geen optie want zo een persoon zal worden beschouwd als een onbetrouwbare opportunist.

NDP heeft dus een groot probleem. Als hoofdschuldige hiervan kan worden aangewezen Adhin zelf. Hij had beter moeten weten dan peperdure hotelkamers te gaan huren en op kosten van de staat met vrouw en vader te gaan mediteren in India.

Adhin heeft het voor zichzelf verpest. Er was op een gegeven moment zelfs sprake dat Adhin president zou kunnen worden. Dit zou alle Hindoestaanse kiezers gelijk naar de NDP trekken en zou de dolksteek in de rug van de VHP zijn geweest. Die kans is nu echter definitief voorbij.

De enige oplossing lijkt daarom dat de NDP een niet-Hindoestaan als VP presenteert. De overduidelijke kandidaat is Akiemboto. Hij heeft door zijn verdediging van de Suralco-deal bij de NDP-voorzitter witte voetjes gemaakt.

Het feit dat hierdoor Suriname in feite is verkocht aan Suralco is daarbij niet relevant. Akiemboto als vp zal ook stemmen trekken van de ABOP en BEP. Dit zal een beetje compenseren voor het verlies van de Hindoestaanse stemmers.

Mijn voorspelling daarom is dat Akiemboto en niet Adhin in 2020 kandidaat voor vp wordt. Beter een half ei dan een lege dop.

Xaviera Bouterse

Overige berichten