fbpx

Ingezonden| 25 en 40 jaar geleden

GFC NIEUWS- Ons land werd op 25 november 1975 een zelfstandige staat.
Veel Surinamers, het grootste deel, was tegen de abrupte onafhankelijkheid. Toen werden veel acties gevoerd, zoals: stakingen, brandstichtingen, studentenacties enzovoorts.
De grote betoging werd gehouden nabij de brug bij Bruynzeel toen premier Johannes Marten, alias Joop Den Uyl en minister Johannes Pieter, alias Jan Pronk van Ontwikkelingssamenwerking de onafhankelijkheid kwamen bekrachtigen. Toen begon de exodus naar het beloofde land, want de gemeenschap was angstig voor de grote leiders, door verkeerde podiumtaal te gebruiken, die averechts heeft gewerkt.
Vijf jaren later pleegden een groep van zestien sergeanten een militaire staatsgreep op 25 februari 1980. Ze waren in actie, omdat er ontevredenheid ontstond over de regering van premier Henk Arron ( NPK 1, bestaande uit: NPS, PNR, KTPI en PSV)
Mede door arrogantie van heer Arron, die de militairen vergeleek met padvinders, werd dit gedrag hem en de regering fataal. De staatsgreep was toen onder leiding van Desi Bouterse en Roy Horb een feit.
Wat is een staatsgreep?
Een staatsgreep of een coup, coup d état of putch, is de illegale afzetting van een regering. Men spreekt niet van een staatsgreep wanneer een groep politieke tegenstanders de macht overneemt, zoals bij een revolutie: de Russische Revolutie (1917 – 1923 ), de Mars op Rome, de oudste staatsgreep in de geschiedenis. Toen nam Julius Caesar Rome in, in het jaar 49 v.Chr. En de Cubaanse Revolutie ( 1953 – 1959 ).
In vele andere landen , zoals in Duitsland, Frankrijk, Indonesië, , Marokko, Guatemala, Honduras, Oeganda (invasie van Tanzania), Griekenland en ook in Nederland was er in de loop der geschiedenis verschillende staatsgrepen gepleegd of gepland.
De Surinaamse staatsgreep had een ander impact en kon vermeden worden door tactisch te (onder ) handelen in afwachting van de verkiezingen van maart 1980.
Maatregelen coronavirus in Suriname
De maatregelen die zijn aangekondigd door president Bouterse, vooral de partiële lockdown, gaat gepaard met vele aspecten en heeft ook economische, financiële en sociale gevolgen voor het land en voor de samenleving.
De regering meent het met het volk en tracht erger te voorkomen en het gewraakte virus de kop in te drukken. Er is gesproken over een partiële lockdown en niet van avondklok.
In 1980 na de coup en in 1982 na de decembermoorden was er wel sprake van een avondklok. Dit werd aangekondigd om de veiligheid van de militairen en van de burgers te garanderen, beter overzicht te hebben en een eventuele tegencoup te voorkomen.
Om te overleven en erger te voorkomen, moeten wij offers brengen teneinde een het virus de kop in te drukken en onder controle te houden. Als we het aantal gevallen en slachtoffers in de wereld in ogenschouw nemen, dan mogen wij als natie dik tevreden zijn dat het nog minimaal is gebleven in ons land.
In Nederland houdt men zich wel degelijk aan de regels en de nodige boetes blijven niet uit. Tóch heeft de regering de maatregelen aangescherpt en verlengd tot 28 april.
Tenslotte zij gesteld dat al de genomen en ingrijpende maatregelen de totale gemeenschap ten goede komen en men dient zich zonder meer er aan te houden.
Regels zijn eenmaal regels.
Roy Harpal