fbpx
Ingezonden| 175 jaar Nederlandse Kolonisten in Suriname

GFC NIEUWS- Op 20 juni 1845 hebben de eerste Nederlandse kolonisten voet aan wal gezet te Voorzorg in het district Saramacca.

Tussen 1845-1853 zijn er 398 kolonisten uit Nederland gekomen naar Suriname.

Het leven in Nederland was in die tijd armoedig en ook was het duidelijk dat de afschaffing van de slavernij in Suriname in zicht was. Er waren nieuwe initiatieven nodig en de kolonie kon hardwerkende Nederlandse boeren goed gebruiken.

Bij aankomst in Suriname bleek echter niets geregeld te zijn. De boeren zouden elk een stuk land van vier hectare krijgen met een woning. Het stuk land bleek echter te bestaan uit lappen bosgrond welke niet gereed was voor de landbouw. De hutten waarin ze woonden moesten ze delen met andere gezinnen. Men had ook geen beschikking over vee en kippen. De boeren raakten verzwakt en liepen door een gebrek aan weerstand en voeding allerlei ziektes op, waarbij velen ook het leven lieten.

De meeste kolonisten begonnen opnieuw vol goede moed, maar niet lang daarna brak er een tyfus-epidemie uit waar velen aan bezweken.

Zij die de tyfus-epidemie overleefden, kregen toestemming om de rivier over te steken naar het dorp Groningen. Ondanks diverse bezwaren trokken de boeren in de jaren daarna in kleine groepjes verder, met name richting Paramaribo, alwaar men zich vestigde in dorpjes als Kwatta en Uitvlugt.

De Boeroes hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname en de nakomelingen van deze groep migranten contribueren nog steeds binnen diverse sectoren van de samenleving.

De Stichting Hindostaanse Immigratie is bijzonder trots op onze voorouders, voor wat zij hebben kunnen bewerkstelligen. Zij waren vanaf het begin al ondernemers. Daarom moet des te meer de ruggengraat van onze economie verder versterkt worden en ondernemerschap in grotere mate gestimuleerd worden.

De Stichting Hindostaanse Immigratie feliciteert de totale Surinaamse gemeenschap en de boeroes in het bijzonder, met de verrijking van de multi-culturele samenleving en de opbouw van de Surinaamse natie in verband met 175 jaar Nederlandse Kolonisten in Suriname op 20 juni 2020.

De ondervoorzitter van de
Stichting Hindostaanse Immigratie

Ramon Jawalapersad

Meer nieuws

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…