fbpx
Infectioloog Vreden benadrukt dreiging grens met Frans-Guyana

GFC NIEUWS- De infectioloog, dokter Stephen Vreden, heeft de grenssituatie van Suriname aan een nadere beschouwing onderworpen en concludeert, dat die niet rooskleurig is.

Zo wordt er onder meer een forse beweging geconstateerd aan de Frans-Braziliaanse grens waar goudzoekers zeer actief zijn met alle risico’s voor introductie van meer COVID-19 gevallen.

Frans-Guyana heeft per 15 april 96 positieve gevallen terwijl Guyana per 16 april 57 gevallen geregistreerd heeft. De meeste gevallen bevinden zich aan de grens wat maakt dat deze gemakkelijk kunnen overslaan naar ons grondgebied. Vreden liet via een powerpoint presentatie tijdens de persconferentie van het Nationaal Covid-19 Managementteam, zien hoe de bewegingen plaatsvinden aan de grenzen.

Via de Braziliaanse staat Amapa kiezen mensen het oerwoud van Frans-Guyana om vervolgens in Suriname te komen. Op 14 april noteerde deze Braziliaanse staat 308 gevallen. De laatste 60 zijn binnen een dag gediagnosticeerd. Het vermoeden bestaat dat het aantal besmettingen hoger ligt. Voor Suriname zijn er een aantal uitdagingen. Vreden pleit voor handhaving van alle maatregelen die tot nu toe getroffen zijn en het maximaal bestrijden van alle illegale grensoverschrijdingen.

In het uitwerken van scenario’s zei de specialist dat indien 3% van de Surinaamse bevolking besmet zou raken in een periode van 2 maanden, er sprake zou zijn van 22.000 besmette personen. Daarvan belanden 4500 in het ziekenhuis met een aantal opnamen op de intensive care van 1125. Van het aantal overlijdt 560. Het aantal kan zelfs hoger liggen mede gelet op het aantal mensen dat lijdt aan onderliggende factoren zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

De Surinaamse gezondheidszorg kan een dergelijke scenario niet aan. Suriname moet er volgens Vreden alles aan doen dat deze ziekte niet de overhand neemt. Met behulp van foto’s heeft de medicus een beeld gegeven hoe ernstig de situatie momenteel is in enkele landen.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…