Indiase vrouwen vechten tegen ongelijkheid, accepteren menstruatie-excuus niet meer

Miljoenen vrouwen in India vormden op nieuwjaarsdag een vrouwelijke ketting op de wegen van de staat Kerala, om aandacht te vragen voor gendergelijkheid. Het protest werd ingegeven door een rel over de toegang van vrouwen tot een belangrijke religieuze locatie.

De 3 miljoen vrouwen vormden een 620 kilometer lange keten van vrouwen met uiteenlopende leeftijden.

Sabarimala is een hindoetempel in Kerala. In de tempel bevindt zich een altaar, gewijd aan de hindoeïstische godheid Ayyappan, ook bekend als Dharma Sastha.

Vrouwen die de leeftijd hebben bereikt waarop zij kunnen menstrueren, mogen er niet binnen uit respect voor de celibataire aard van de godheid. Zij worden beschouwd als onrein en zouden de godheid in verleiding kunnen brengen.

Het verbod werd in 1991 door een rechtbank in Kerala gelegaliseerd. In september echter oordeelde het Hooggerechtshof van India dat iedereen toegang moest hebben tot Sabarimala ongeacht geslacht, inclusief “vrouwen van 10 tot 50”.

De uitspraak leidde tot massademonstraties van mannen die zich hier niet bij willen neerleggen. Het manlijke protest zou zelfs door premier Narendra Modi, leider van de hindoe-nationalistische BJP-partij, worden gesteund.

Manlijke bezoekers accepteren dit niet en vallen vrouwelijke pelgrims aan. Dat gebeurde maandag nog, toen een grote groep mannen probeerde twee vrouwen van in de 40 de toegang tot het heiligdom te ontzeggen, net als op zondag, toen 11 vrouwen door mannen werden verjaagd. De vrouwen moesten door politie worden ontzet.

Foto: Facebook

Overige berichten