Indiase groepsverkrachters worden toch opgehangen

Drie mannen die in 2012 meededen aan een schokkende groepsverkrachting in India, zullen worden opgehangen. Dat bepaalde het Indiase Hooggerechtshof maandag. De mannen waren tegen een eerdere terdoodveroordeling in beroep gegaan.

Het slachtoffer, een 23-jarige verpleegkundige, was zwaar mishandeld door een groep mannen in een rijdende bus in Zuid-Delhi. Zij stierf aan haar verwondingen.

De veroordeelde verkrachters hadden geappelleerd omdat zij het eerdere vonnis een “koelbloedige moord onder het mom van gerechtigheid” vonden. Een vierde veroordeelde ging niet in tegen zijn doodvonnis.

Een vijfde dader nam zijn eigen leven vóór hij veroordeeld kon worden. Een minderjarige medeplichtige zat een straf van drie jaren uit in een jeugdinrichting.

De wreedheid van het misdrijf veroorzaakte schokgolven van verontwaardiging in heel India en leidde tot enorme protesten.

De publieke verontwaardiging bracht de regering ertoe het strafrecht met betrekking tot seksuele misdrijven te wijzigen.

De wettelijke definitie van verkrachting werd verbreed terwijl andere misdaden zoals zuuraanvallen, seksuele intimidatie, voyeurisme en stalking aan het strafrecht werden toegevoegd.