India lanceert Aditya-L1: op weg naar de zon voor baanbrekende zonnestudie

Copy of Untitled 15

GFC NIEUWSREDACTIE – Na de recente succesvolle maanlanding heeft India zijn blik gericht op de zon. Vanochtend lanceerde India de ruimtesonde Aditya-L1 voor een zonnestudie.

De Aditya-L1, genoemd naar het Hindi-woord voor ‘zon’, zal de komende vier maanden reizen naar een afstand van ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde, slechts een fractie van de totale afstand tot de zon, die zich ongeveer 150 miljoen kilometer verderop bevindt.

Dit is India’s eerste missie om de zon te bestuderen. Het onbemande ruimtevaartuig zal zonnewinden en zonneactiviteit observeren om hun impact op de aarde beter te begrijpen.

Als de missie slaagt en de Aditya-L1 in een baan rond de zon komt, zou dit de eerste keer zijn dat een Aziatisch land dit bereikt. Eerder, op 23 augustus, landde India als vierde land ter wereld op de maan met de Chandrayaan-3 op de zuidpool, een primeur.

Met deze succesvolle maanlanding en de lancering van deze nieuwe ruimtemissie zet India zijn stempel op de ruimtevaart en streeft het ernaar zich te meten met ruimtevaartmachten zoals de Verenigde Staten, China en Rusland, die eerder al meerdere missies naar de maan hebben gestuurd.

OOK INTERESSANT
Negen gewonden bij zware aanrijding op Verlengde Welgedacht C-weg in Suriname