India gaat naar de maan, op zoek naar ‘superbrandstof’

India gaat samen met China op de maan zoeken naar een zeldzame brandstof. Als dat lukt, kan hiermee de energiebehoefte van de aarde voor enkele eeuwen gedekt worden.

De Indiase ruimteonderzoekorganisatie ISRO lanceert in oktober de Chandrayaan-2 (Sanskriet voor ‘maanvoertuig’), waarvan de rover op de maan zal speuren naar helium-3.¬†

Dat is een stof die op aarde ook wel voorkomt, maar dan in zeer kleine concentraties waardoor het, hier gewonnen, razendduur is.

Op de maan is de voorraad veel groter; er zou voldoende liggen om meer dan 200 jaar aan de wereldwijde energiebehoefte te voldoen, denken experts.

Helium-3 geeft een schone vorm van radioactieve energie. In tegenstelling tot andere nucleaire reacties, komen bij de fusie van helium-3-atomen grote hoeveelheden energie vrij zonder dat het omliggende materiaal radioactief wordt.

Het resultaat is een volledig schone vorm van radioactieve energie, vrij van afval. Het materiaal ligt vermoedelijk ingebed in de regoliet, de bovenste laag van het maanoppervlak, waar het is aangevoerd door miljarden jaren zonnewind.