fbpx
Indamming verspreiding Covid-19 bij kwetsbare bevolkingsgroepen in grensgebieden

GFC NIEUWS- De directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa Etienne, heeft de landen vandaag opgeroepen om “samen te werken om de gezondheidsrespons binnen hun grondgebied en over de grenzen te versterken,” teneinde de verspreiding van Covid-19-gevallen onder migranten en kwetsbare bevolkingsgroepen in grensgebieden te beperken.

“De meeste grenssteden ontbreken een robuuste gezondheidsinfrastructuur en kwalitateit van en de toegang tot de diensten zijn vaak. Door de beperkte ziekenhuisfaciliteiten vertrouwen ze vaak op laboratoria met beperkte capaciteit en kleine klinieken die gemeenschappen dienen in uitgestrekte stroomgebieden,” zei de directeur van PAHO. De toename van de overdracht van Covid-19 in deze gebieden “is reden tot ernstige bezorgdheid en onmiddellijke actie.”

In de Amerika’s: “We naderen snel 4 miljoen gevallen en de epidemie neemt nog steeds toe in de regio,” zei ze, met bijna 203.600 sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Momenteel zijn de Verenigde Staten goed voor 54% van alle gevallen in de Amerika’s en Brazilië voor 23% van alle gevallen. ‘En we zien de transmissie niet vertragen. Dat is het geval in bijna alle landen in Latijns-Amerika en enkele in het Caribisch gebied.”

“Hoewel de meeste infecties in de regio worden gemeld in grote steden, waar economische ongelijkheid en bevolkingsdichtheid brandstoftransport veroorzaken, tonen onze gegevens een zorgwekkende trend naar hoog transport in grensgebieden.” Zei Etienne vandaag in een persconferentie.

PAHO blijft bijvoorbeeld bezorgd over Haïti en de Dominicaanse Republiek, die een actieve grens delen en blijven nieuwe gevallen rapporteren.

De PAHO-directeur verwees naar een transmissiepiek in het noorden van Costa Rica, rond de grens met Nicaragua, evenals in Frans-Guyana, dat aan Brazilië grenst, en een toename van het aantal gevallen in buurlanden zoals Suriname. Daarnaast is er een continue transmissie in de noordelijke staten van Brazilië aan de grens van Guyana en Suriname; het Amazonegebied waar Venezuela, Brazilië en Colombia elkaar kruisen; en de grenzen tussen Peru, Brazilië en Colombia.

Etienne zei dat PAHO-landen ondersteunt “om de verspreiding van Covid-19 in grensgebieden aan te pakken, hetzij door een lokale aanwezigheid te vestigen, hetzij door de capaciteit van lokale gezondheidsautoriteiten te vergroten.” Ze haalde voorbeelden aan, waarin PAHO de lokale capaciteit in grensgebieden met veldkantoren in de Amazone versterkte, migranten aan de grens tussen Venezuela en Colombia ondersteunde en met VN-partners samenwerkte in een triagecentrum aan de grens tussen Haïti en Dominicaanse Republiek.

Het versterken van de eerstelijnszorg in grensgebieden en het delen van informatie over de grenzen heen zijn belangrijke stappen die landen kunnen nemen om het respons op Covid-19 te verbeteren, zei Etienne. “Noodvoorzieningen en piekpersoneel zullen nodig zijn als back up voor de lokale capaciteit tijdens de pandemie” in grensgemeenschappen en onder voorbijgaande bevolkingsgroepen, en informatie over preventie moet worden gedeeld in talen en formaten die verschillende culturen kunnen begrijpen, voegde ze eraan toe.

De PAHO-directeur riep op tot partnerschap en samenwerking om de kwestie in de regio van de Amerika’s aan te pakken en benadrukte de noodzaak van “solidariteit met de gemeenschappen die het meest door het virus worden getroffen.”

“Dit zijn dagloners, migranten en mensen die elke dag op de informele economie vertrouwen om te overleven. Ze behoren tot de meest kwetsbare groepen voor Covid-19 en hebben de minste kans op zorg. We hebben de verantwoordelijkheid om ze niet achter te laten,” zei ze.

Stigma en discriminatie van migranten of dagloners die het meest kwetsbaar zijn voor Covid-19 “hebben geen plaats in onze regio. Nu niet, nooit, en vooral niet tijdens een pandemie. Ik reken erop, dat alle lidstaten deze waarden hooghouden, zodat we samen onze gemeenschappelijke vijand kunnen verslaan: Covid-19,” zei de PAHO-directeur.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…