fbpx

In Suriname wonen er veel blankenhaters, echte racisten

In Suriname wonen er ook  racisten. Er zijn een heleboel personen die racistisch zijn en nog meer die neigingen of trekjes hebben. Dat zegt Kees, een 64- jarige Nederlander die  lange tijd in Suriname heeft gewoond aan GFC Nieuws.

Volgens hem moeten Surinamers niet de indruk wekken alsof het allemaal  koek en ei is tussen alle bevolkingsgroepen. “Men moet er gewoon eerlijk voor uitkomen, want er is meer aan de hand dan men wil toegeven”, meent hij.

“Ik kreeg als blanke in Suriname vaker een voorkeursbehandeling. De meeste personen vertrouwden mij blindelings, kennelijk omdat ik blauwe ogen heb en blank ben”.

“Vooral de Chinezen waren erg warmhartig en namen mij makkelijk in vertrouwen. Aan mij vertelden ze dikwijls dat ze een bepaalde bevolkingsgroep voor geen cent vertrouwden en zelfs bang voor hen waren. Zij doen bij voorkeur zaken met hun eigen rasgenoten of blanken. De rest wantrouwen ze enorm”.

Volgens Kees heeft hij ook meegemaakt dat personen haatgevoelens voor hem hadden, simpelweg omdat hij een blanke Nederlander is.

“Er zijn in Suriname ook veel personen die de blanken ontzettend haten. Zij willen helemaal niets met ons te maken hebben. Ze keuren alles af wat de blanken doen! Het zijn de ware blankenhaters. Ze hebben mij dat soms ook eerlijk verteld of laten blijken”.

BEKIJK OOK
Vp bepaalt succes regeringsbeleid, direct verantwoordelijk voor toenemende armoede

“Wellicht zit de pijn er nog diep in vanwege het vreselijk onrecht dat de blanken hun voorouders hebben aangedaan. Ergens kan ik dat wel begrijpen, maar racisme is nooit goed te praten”, vervolgt hij.

Hij is van oordeel dat Surinamers over het algemeen zeer vredelievend en warmhartig zijn. “Ik houd van de Surinamers, het is een fantastisch volk. Maar dat neemt niet weg dat er onderling veel negatieve vooroordelen bestaan”.

Kees zegt verder dat bepaalde bevolkingsgroepen elkaar niet of nauwelijks vertrouwen. “De ene bevolkingsgroep kwalificeert de andere generaliserend als een stelletje luie rovers. De andere bevolkingsgroep kwalificeert op haar beurt de andere weer als extreem gierig en slinks en wordt vaak genoeg geassocieerd met slangen”.

“En zo wordt weer een andere bevolkingsgroep getypeerd als de grootste sufferds en jaknikkers en anderen weer  als luilakken die de hele dag in een hangmat willen liggen”, aldus zijn zienswijze.