fbpx
In strijd tegen baarmoederhalskanker: voorkomen beter dan genezen

“Jaarlijks sterven er veel vrouwen aan baarmoederhalskanker. Het heeft door de Jaren heen een stijgende trend aangenomen, maar het is een aandoening dat voorkomen kan worden”, zegt Nensy Bandhoe, directeur van Stichting Lobi.
Baarmoeder halskanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijdsklasse 30 en 49 jaar.

De directeur geeft aan dat het een van de weinige kankersoorten is die voorkomen kan worden. Dat betekend dat geen enkele vrouw in Suriname dood hoeft te gaan aan baarmoederhalskanker. Maar uit de situatie analyse blijkt dat 80 procent van de vrouwen de oncoloog laat consulteren.

Kenneth Slijngaard, assistent Medische Dienst van Stichting Lobi legt uit dat baarmoederhalskanker een kankersoort is die zowel in de baarmoedermond als hals voorkomt. Vaker denken mensen dat baarmoederhalskanker een kankersoort is die in de hele baarmoeder voorkomt. Maar het is slecht in het begin gedeelte van de baarmoeder mond waar ook de ontwikkeling plaatsvindt.

Baarmoederhalskanker niet erfelijk

Deze vorm van kanker is niet erfelijk, deze wordt veroorzaakt door een virus dat veelal over wordt gebracht door seksuele omgang en komt veelal voor bij vrouwen die seksueel actief zijn . “Baarmoederhalskanker kent geen ras, geen etniciteit, geen rijk en geen arm, het kan voorkomen bij alle vrouwen die seksueel actief zijn”, benadrukt Slijngaard.

De assistent medische dienst geeft verder aan, dat de onderzoekingen van Stichting Lobi niet gratis zijn. De stichting is een private organisatie en zij worden niet gesubsidieerd door de overheid. Voor personen die verzekerd zijn worden de verschillende onderzoeken gratis uitgevoerd omdat de verzekeringsmaatschappijen dit in hun pakket hebben. Dus als het over de kosten gaat hoeven vrouwen niet bang te zijn.

Belang van een uitstrijkje

Bij een uitstrijkje worden met behulp van een borsteltje cellen van de baarmoedermond afgenomen. De arts onderzoekt de cellen onder de microscoop. Aan een uitstrijkje is te zien of er aanwijzingen zijn voor baarmoederhalskanker.

Stichting lobi heeft ook een wetenschappelijk onderzoek gedaan om na te gaan wat de barrières zijn waarom vrouwen bang zijn om een onderzoek te doen. Uit het onderzoek is gebleken dat angst een grote rol speelt. Het gaat om angst voor het onderzoek, angst dat het pijnlijk gaat zijn, angst voor het resultaat of angst om gestigmatiseerd te worden.

Bandhoe raad vrouwen aan om vroegtijdig een uitstrijkje te doen omdat baarmoeder halskanker een kankersoort is die op het moment je geconfronteerd raakt met de pijnen het in de meeste gevallen veel te laat is.(GFC)

Meer nieuws

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…