fbpx

In reactie op zelfmoordgevallen: Minister Ferrier benadrukt communicatie binnen gezinnen

GFC NIEUWS- Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur legt de nadruk op communicatie binnen gezinnen.

Geconfronteerd met de recente zelfmoordgevallen en pogingen tot zelfmoord, zegt de minister dat zij vanuit haar beroep als kinderpsycholoog weet waarmee kinderen te maken hebben.

“De belangrijkste stap die wij moeten maken is ervoor zorgen dat de communicatie binnen gezinnen verbeterd wordt”, aldus Ferrier. Volgens haar moet het niet alleen gaan om communicatie betreffende de school, maar vooral de persoonlijke betrokkenheid met het kind.

Ouders of verzorgers moeten hun kinderen kunnen zeggen dat zij van hun houden en dat het kind belangrijk voor hun is.

Ferrier zegt dat er niet aldoor op het kind moet worden afgegeven als die een onvoldoende heeft gekregen, het huiswerk niet heeft gemaakt of is gaan spijbelen.

De bewindsvrouw zegt echter dat het niet nieuw is dat kinderen de hand aan zichzelf slaan of pogingen daartoe ondernemen. Ze spreekt van alarmsignalen en zegt dat 30 jaar geleden haar organisatie Foundation for Human Development is opgericht om kinderrechten zoveel mogelijk bekendheid te geven en waar te maken.

BEKIJK OOK
Lijk van 46-jarige man die van brug sprong geborgen

Deze organisatie bestaat net zolang als het feit dat het Kinderrechtenverdrag door Suriname werd geratificeerd. Dit werd recentelijk gevierd met een Nationale Jeugd en Kinder Summit.

Tegen de achtergrond van dit verdrag en haar beroep als kinderpsycholoog – de minister is voorheen ook hoofd geweest van het Bureau Kinder Ontwikkeling (BKO) – zegt de bewindsvrouwe dat elke opvoeder c.q. ouder zijn/haar kind onvoorwaardelijk behoort lief te hebben. “Wat dat kind ook doet, zeg als ouder ik ben er nog steeds voor je.”

Ferrier wijst erop dat kinderen in ernstigere mate in moeilijkheden komen. Wanneer de communicatie met de ouder of verzorger op zijn best is, kan het kind volgens haar dan naar die ouder of verzorger stappen voor een omhelzing, om uit te huilen of om te vertellen wat er aan de hand is.

De bewindsvrouw zegt dat die vertrouwenspersoon ook een medestudent kan zijn, die aan de bel kan trekken wanneer er een probleem is.

Ferrier: “Maar aandacht voor kinderen en luisteren naar kinderen, dat is de eerste opdracht.”