fbpx

In de voedselschuur van Amerika lijden miljoenen mensen honger

De economie van de Amerikaanse staat Californië is een van de grootste ter wereld – groter zelfs dan die van het volledige Verenigd Koninkrijk. Maar de staat heeft in heel Amerika tevens het grootste aantal mensen dat in armoede leeft en het daklozenprobleem is bijna spreekwoordelijk.

Californië heeft het grootste landbouwgebied van de VS en is in staat het hele land te voeden, plus een groot deel van de rest van de wereld, maar bijna vijf miljoen inwoners lijden honger.

In de meeste gevallen gaat het om gezinnen waar minstens één gezinslid een baan heeft; het probleem is niet het inkomen, het gezin kan gewoon de prijzen van voedsel niet betalen, schrijft Global Citizen

De cliënten van de voedselbanken zijn dan ook vaak mensen die minstens 12 uren per dag werken, maar toch niet genoeg verdienen om hun gezin te voeden.

Dan is er nog een probleem: de kosten van huisvesting zijn zo hoog, dat zelfs gezinnen met twee inkomens elke maand opnieuw moeten kiezen – de huur betalen, of eten kopen.

Een kleine 3000 kilometer verderop is er een ander probleem: in Kansas City (Missouri) is het verboden voedsel te delen met vreemden.

Zo kan het dus gebeuren dat het welvarende deel van de natie zich tijdens de feestdagen volpropt, maar voedselinspecteurs op straat voedsel vernietigen dat bestemd was voor de allerarmsten.